VIDEO  Gradonačelnik Čapljine: Čapljina će uz Sarajevo biti grad koji će imati dva ulaza

Fena
Vidi originalni članak

Veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping obišao je u četvrtak zajedno s Udruženjem "Bosansko-kinesko prijateljstvo" kineske radnike i menadžere na gradilištima na Koridoru Vc, poddionica Počitelj-Zvirovići, kako bi se upoznao s postignutim napretkom te uvjerio u zdravstveno stanje svih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Tvrtke koje izvode ove radove završiti projekt po najvišim mogućim standardima", rekao je predsjednik Udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo" Faruk Borić.

"Danas smo posjetili dva gradilišta na kojima rade kineske tvrtke u BiH, a s nama su bili i predstavnici lokalnih vlasti predvođeni gradonačelnikom Grada Čapljine Smiljanom Vidićem što pokazuje vjeru u navedene tvrtke kako će oni po najvišim mogućim standardima, kako profesionalnim tako i zdravstvenim, završiti projekte bez obzira na tešku situaciju u kojoj se Kina danas nalazi zbog postojeće situacije s koronavirusom", istaknuo je Borić.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je kako je izgradnja novih 11 kilometara autoceste na području Čapljine značajna za ovaj grad, Hercegovinu i cijelu državu.

"Za nas je posebno važno i iz tog razloga što je velik broj naše građevinske operative dobio posao na izgradnji ove dionice i svi naši smještajni kapaciteti su puni. Za neke dvije godine, kad sve ovo bude gotovo, Čapljina će uz Sarajevo biti grad koji će imati dva ulaza, odnosno dva izlaza s autoceste, a svakako da je to od velikog značaja za našu budućnost, gdje prije svega mislim na gospodarstvo i turizam", istaknuo je Vidić.

Veleposlanik NR Kine u BiH Ji Ping kazao je kako je ovo vrlo značajan projekt bilateralne suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram naglasiti kako je kineska tvrka State Construction, koja izvodi radove na ovom projektu, ujedno i glavni izvođač izgradnje bolnice u kineskom gradu Wuhanu, odnosno oni su izgradili tu bolnicu u roku od 10 dana što potpuno pokazuje njihovu sposobnost i njihov duh. Iako su njihove obitelji u Kini, oni ulažu sve napore na radovima ovdje i vjerujem kako će završiti ovaj projekt po planu i u skladu s ugovorom", kazao je Ping.

Istaknuo je kako su svi kineski radnici u BiH su obavili samoizolaciju te da nema nikakvih problema što se tiče njihovog zdravstvenog stanja.

"Svi su rekli da su zadovoljni radom i životom ovdje, ali neki građani su malo više zabrinuti zbog epidemije koronavirusa i želim im poručiti da budu bez brige. Kineski narod je vrijedan i principijelan, mi imamo obveze prema sebi pa ako radnici ili menadžeri osjete da nešto nije u redu, oni će sigurno i dobrovoljno otići u izolaciju", naveo je Ping.

Dodao je kako trenutno u Kini borba protiv ovog virusa još nije okončana.

"Što se tiče koronavirusa u Kini, tamo su još uvijek najteži trenutci, ali ovi radnici i menadžeri odlučno su došli u BiH nastaviti navedeni projekt, što pokazuje njihovu iskrenost i vrijednost. Ono što oni nose nije virus, nego prijateljstvo", istaknuo je Ping.

Inače, poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11 kilometara i njenom izgradnjom ovaj dio Hercegovine bit će autocestom direktno povezan s Međugorjem i Europskom unijom (granični prijelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura te bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Vezani članci