GAZDOVANJE ŠUMAMA Konjic oduzeo nadležnost HNŽ-u i Federaciji

Vidi originalni članak
Situacija u ovoj oblasti je potpuno neuređena zbog preplitanja nadležnosti i guranja problema pod tepih dugi niz godina.

O tome najbolje svjedoči zadnji revizorski izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH, a koji se bavi stanjem u Javnom poduzeću Šumarstvo "Prenj" d.d. Konjic. Ovo poduzeće dobilo je negativno mišljenje federalnih revizora koji smatraju kako financijski izvještaji poduzeća ne prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i kapitala na kraju prošle godine. U izvješću se navodi kako društvo ne vodi materijalno knjigovodstvo i nema evidenciju o količini i cijeni proizvedenih i skladištenih drvnih sortimenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzeta nadležnost

-Zalihe gotovih proizvoda na datum bilansa iskazane su 249.079KM i utvrđene su popisom međutim, nije vršeno vrednovanje, odnosno usklađivanje vrijednosti zaliha gotovih proizvoda u skladu sa MRS 2 -Zalihe,zbog čega se ne mogu izmjeriti efekti na financijski rezultat, smatraju revizori.

Također, izvršenim popisom nije utvrđeno stvarno stanje imovine i obaveza, a samim tim nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem, kako nalaže Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, te efekte na financijske izvještaje nije moguće kvantificirati.

Zamjera se u izvješću i upravi društva to što nisu sačinili trogodišnji plan poslovanja u skladu sa članovima 23 i 24. Zakona o javnim poduzećima u Federaciji BiH, ali i jer određene nabavke nisu provedene u skladu sa procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama.

U izvještaju je posebna pozornost skrenuta na činjenicu da društvo posluje u uvjetima nepostojanja zakona o šumama,kako federalnog tako ni županijskog, zbog čega gospodari šumama bez šumskogospodarske osnove i projekata za izvođenje radova na koje daje suglasnost Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Za 2015. i 2016.godinu, Društvo je donijelo godišnje planove gospodarenja šumama, na koje je dalo suglasnost Općinsko vijeće Konjic, Zaključkom. Općinsko vijeće Općine Konjic nema nadležnost za davanje suglasnosti na Planove gazdovanja šumama , imajući u vidu da su šume prirodno bogatstvo u vlasništvu Federacije BiH, te da se njima može gospodariti jedino na osnovu potpisanog ugovora sa županijskim ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo o prijenosu poslova gospodarenja državnim šumama , kako je regulirano u ostalim županijama u Federaciji BiH, zaključili su revizori. Smatraju kako je, da bi se zakonski riješilo gospodarenje šumama, neophodno da se uključi Skupština, Vlada i resorno ministarstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Dobre plaće

Revizorima su u poduzeću "Prenj" mnoge stvari zapale za oko, a posebno trošenje novca. Tako je u posebnom dijelu gdje se govori o troškovima navedeno kako je najmanja plaća u poduzeću 444 marke, prosječna 980, a najveća isplaćena direktorima 3.249 maraka. Poduzeće na godišnjoj razini ima oko pet milijuna maraka prihoda, a revizori smatraju kako se poduzećem koje gazduje sa ogromnom površinom pod šumama treba bolje pozabaviti.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Vezani članci