Mostar: Uhićeni Boris Kordić i Josip Kvesić, šef i inspektor Službe za poslove sa strancima BiH

Vidi originalni članak
...na širem području Mostara i Hercegovine te lišili slobode više osoba i izvršili pretrese na oko 10 lokacija.

Lišeno je slobode šest osoba i izvršeni su pretresi u općinama Mostar, Grude i Čapljina. Aktivnosti su provedene u okviru istrage o kaznenim djelima organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlaštenja i iznude, a među osobama lišenim slobode su i službene osobe, dva visokopozicionirana pripadnika Službe za poslove sa strancima (SPS BiH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako portal "Dnevnog avaza" neslužbeno saznaje uhićeni su Boris Kordić, šef terenskog centra službe u Mostaru i Josip Kvesić, inspektor sa strance u Mostaru.

Inače, akcija koju su danas na širem području Hercegovine proveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a po nalogu Tužiteljstva BiH, rezultat je inicijative i višemjesečnih aktivnosti Inspektorata unutarnje kontrole Službe za poslove sa strancima.

Ured za unutarnju kontrolu Službe za poslove sa strancima je prije pet mjeseci došao do saznanja o nezakonitim radnjama odnosno koruptivnim oblicima kriminala, o čemu je odmah izvještena SIPA i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Predane informacije kao i aktivnosti koje su uslijedile nakon razmjene podataka sa SIPA-om i Tužiteljstvom BiH dovele su do današnjeg uhićenja više osoba, među kojima i dva službenika Službe.

U narednom periodu rukovodstvo Službe će u skladu sa daljim odlukama Tužiteljstva, odnosno Suda BiH odlučiti koje mjere će biti poduzete prema ovoj dvojici visokopozicioniranih službenika Službe. Za sve dalje informacije o ovom slučaju nadležno je Tužiteljstvo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva „Pelegrino" otkrivena je organizirana kriminalna grupa, u kojoj je više osoba vršilo zlouporabe službenog položaja i iznude koje su u vezi s boravkom i radnim statusom stranih državljana u BiH.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile kaznena djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH i iznuda iz člana 295. KZ-a FBiH.

Postupajući tužitelj će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv svih oblika kriminala, a naročito nezakonitih aktivnosti u kojima sudjeluju ovlaštene policijske osobe i drugi službenici institucija koji zlouporabom položaja vrše kaznena djela.

Vezani članci