Starica slomila kuk pa joj čitlučka hitna naplatila 90 maraka 'za prijevoz' do Mostara?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovo je za Dnevni list ispričala bakina nećakinja Ivanka. Ivanka priča kako je baka primljena u Dom zdravlja, gdje je po nalogu ravnateljice Doma zdravlja dr. Jadranke Odak upućena u Mostar. Ovaj put su baki do Mostara naplatili čak 70 maraka, što je bio dodatni udarac za unesrećenu staricu koja je inače slabog imovinskog stanja.

Dr. Odak je u razgovoru s novinarima Dnevnog lista čitavu priču o plaćanju prijevoza demantirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dom zdravlja Čitluk ne naplaćuje nijednu hitnu intervenciju. Sve što je hitno, ne naplaćuje se i to naše službe znaju. Kad primimo pacijenta, dežurni liječnik utvrdi je li hitan slučaj, i ukoliko jest, pacijent se prevozi u Mostar i taj prijevoz se ne naplaćuje'', ističe Odak.

Kako kaže, ukoliko se pacijent prevozi iz Mostara, tad se prijevoz naplaćuje jer je pacijentu sanirana ozljeda i slučaj više nije hitan.

No, kako je rekla bakina nećakinja Ivanka, baki je naplaćen put do bolnice u kojoj se i sada nalazi. Kako kaže Ivanka, ovo nije prvi slučaj koji se dogodio u općini Čitluk.

Glasnogovornik Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije Dalibor Ravić kaže kako se u hitnim slučajevima pružanje pomoći ne naplaćuje.

''Bez obzira radi li se o osiguranoj ili neosiguranoj osobi, njoj se mora pružiti pomoć koja se ne naplaćuje ukoliko se radi o hitnom slučaju. To je i svrha hitne pomoći. Ukoliko se naplati prijevoz u hitnom slučaju, to se smatra kaznenim djelom'', naglašava Ravić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako dalje navodi, ako je pacijentu sanirana ozljeda i pušten je iz bolnice, hitna pomoć tu više nema što raditi, niti prevoziti pacijente.

''Naravno, ako netko nije u mogućnosti organizirati prijevoz iz bolnice, može koristiti uslugu prijevoza kolima hitne pomoći i u tom slučaju se naplaćuje'', kaže Ravić.

Baka je ostala bez 90 KM, a jeli slučaj slomljenog kuka hitan ili nije, presudite sami.

Vezani članci