Počela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju“

Vidi originalni članak
...slika akademske slikarice Anele Korać, sinoć je u Čitluku na svečan način počela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju", koja će trajati do 6. siječnja iduće godine.

Po završetku svete mise, koju je u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku slavio župnik fra Miro šego, svečanost otvaranja manifestacije nastavljena je u obližnjoj Galeriji fra Didaka Buntića (Župni ured). Na početku je predsjednik čitlučkog Ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić pozdravio nazočne i ukratko predstavio program ovogodišnjih Susreta. Potom je predstavljena vrlo zanimljiva i vrijedna slikovnica za djecu školske i predškolske dobi simbolična naziva „Fra Didak Buntić - otac sirotinje". Autor slikovnice je prof. Pero Petrušić, a ilustrirala ju je poznata čitlučka akademska slikarica Anela Korać. Slikovnica je objavljena u nakladi čitlučkog Ogranka Matice hrvatske, a tiskana je u Franjevačkoj tiskari Fram-Ziral u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba reći da su tekst i ilustracije u slikovnici priređeni tako da djeci na jednostavan i slikovit način ukratko prepričavaju fra Didakov život. Budući da je to je prva slikovnica takve vrste na ovim prostorima, zasigurno će potaknuti mališane, kada porastu, na ozbiljnije i detaljnije istraživanje života i djela fra Didaka Buntića, broćanskog velikana koji je ostavilo neuništiv pečat u burnoj povijesti hrvatskoga naroda.

Petrušićeva slikovnica zapravo je prva knjiga iz edicije Škrinjica za koju njezini pokretači (Ogranak MZ Čitluk i prof. Pero Petrušić) imaju velike planove kojima će otkriti mnoge tajne o našim znanim Brotnjacima i onima koji su na bilo koji način bili vezani za naše Brotnjo.

Na predstavljanju u Čitluku posjetiteljima su o slikovnici govoriti prof. Andrija Stoji, čitlučki župnik fra Miro Šego, akademski slikar Franjo Primorac te autori slikovnice prof. Pero Petrušić i akademska slikarica Anela Korać.

- Čitajući ovu slikovnicu, mislim da ona nije samo za najmanje, ona je i za mnoge od nas jer mi se čini da smo svi mi maleni po tomu koliko poznajemo fra Didaka po njegovu radu, djelovanju, veličini i svemu onom za što je zaslužan. Možda nam je najupečatljivija njegova briga o sirotinji i njegovo odvođenje brojne hercegovačke djece u Slavoniju kako bi ih spasio od gladi i sigurne smrti, ali sve što je učinio na kulturnom planu za svoj hrvatski narod. Večerašnje predstavljanje slikovnice trenutak je da se trgnemo, probudimo i dalje otkrivamo veličinu fra Didaka Buntića te da ovu i slične slikovnice ponudimo školskoj djeci kako bi se upoznali s fra Didakom i ostalim velikanima Brotnja i Hercegovine - rekao je čitlučki župnik fra Miro Šego.

U ovoj slikovnici svaka ilustracija ima značaj simbola koji najjednostavnijim linijama i oblicima prenosi djetetu umjetnički oblikovane poruke. Tekstovi su jasni, poticajni, poetski prilagođeni dobi i spoznajnim mogućnostima djeteta. Tekst je ritmičan i postavljen u prostoru slikovnice tako da izgleda lijepo i izaziva pozornost djeteta - rekao je Andrija Stojić, predsjednik Ogranka MH Čitluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući izložbu slika akademske slikarice Anele Korać kojima je ilustrirala Petrušićevu slikovnicu, akademski slikar Franjo Primorac, uz ostalo, je kazao :

- Ove autoričine slike rezultat su njezina osjećaja likovnog izražaja iz duše. U tom je produhovljenju nastala i slikovnica, upravo onako kako se u svom burnom životu ponašao i djelovao fra Didak od rođenja do smrti. Svoje je kompozicije u trenutku se pretvarala u djecu koju je fra Didak izuzetno volio. Slikala je tu djecu, dječji duh i nemir što su ga djeca u to teško Didakovo vrijeme proživljavala. Stoga ovaj autoričin opus ostavlja sjajan likovni umjetnički dojam što je izuzetno bitno - rekao je akademski slikar Franjo Primorac.

Kažimo i to da su taj kulturni događaj svojim nastupom u glazbenom dijelu programa uveličali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Tekst i foto: Mile Pavlović

Brotnjo.info

Vezani članci