Nakon više od 30 godina Čitluk i Međugorje dobivaju adrese

Vidi originalni članak
Konačno su stvoreni i zakonski i tehnički preduvjeti za to, pa se ovih dana privodi kraju pilot projekt stvaranja adresnog registra, prenosi FTV.

Problem je bio prisutan jer u naseljima u Čitluku, odnosno Međugorju desetljećima nije bilo ni adresa ni kućnih brojeva. Nisu se zato snalazile ni na desetine tisuća vjernika koji su Međugorju hodočastili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, konačno je zaveden red. Županijska i federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove razvile su aplikaciju za vođenje adresnog registra, te na terenu izvršili adresiranje i numeriranje ulica i kuća.

"I na temelju takvih registara se može izvršiti, recimo, prijava prebivališta. Znači, da se prijavite na adresi koja zaista postoji", objašnjava Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske odnose HNŽ-a.

Svakodnevicu mještana i turista adresar će olakšati i stvaranjem mogućnosti korištenja suvremenih tehnologija.

Preko tog adresnog registra se može osigurati i korištenje GPS navigacije na prostoru koji imaju takve sustave tih adresa, dodaje Lesko.

Pilot projekt elektronskog adresiranja Međugorja bit će besplatno dostupan i ostalim općinama, odnosno županijama. To je, kažu geodeti, korak više ka uspostavljanju centralne adresne baze u Federaciji BiH.

Vezani članci