FOTO  Pjesničkom večeri MUNJA OD GABELE u Dračevu završena dvodnevna manifestacija DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2017

Vidi originalni članak

...Udruga mladih sela Dračevo „Hercegovac" u spomen na Hercegovački ustanak 1875.-1878. , najvažniji povijesni događaj u 19. stoljeću za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji je započeo na današnji dan, 19. lipnja, daleke 1875.- e godine.
Drugi dan manifestacije započeo je u 18h kada je u župnoj crkvi u Dračevu održana sveta misa za sve žrtve Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. koju je predvodio župnik don Vinko Raguž. Don Vinko je izrazio žaljenje što ovaj događaj, kao i spomen na sve žrtve ustanka još uvijek ne dobiva odgovarajući značaj među hrvatskim stanovništvom ovih krajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svete mise, od 19h program je nastavljen na Rt-u Kula, nacionalnom kulturnom spomeniku u Dračevu, gdje je nakon uvodnog izlaganja voditelja programa Ante Bendera, o značenju Hercegovačkog ustanka započela pjesnička večer Munja od Gabele. Po istoimenoj pjesmi Augusta Šenoe objavljenoj u Vijencu 1875. godine ( u kojoj je opjevao početak Ustanka ), naziv nosi pjesnička večer koja okuplja najbolje hercegovačke pjesnikinje i pjesnike.

Imali smo prilike poslušati : Marija Kneževića, Anitu Martinac, Anu Soldo, Stanka Krnjića, Ljubu Krmeka, Jozu Jakišu, Dušana Musu, Peru Pavlovića, Marinu Kljajo - Radić, Ivu Raguža, Dragana Ivankovića i fra Miljenka Stojića.

Uz mile zvuke pjesama u izvođenju ženske pjevačke skupine HKUD-a Zora - Gorica Struge, uslijedila je kratka pauza tijekom koje je donesena odluka o pobjedniku. Žiriju kojeg su činili članovi Udruge Hercegovac najviše se dopala izvedba Ljube Krmeka, koji je dobio pjesničku nagradu - skulpturu Kula, djelo akademskog kipara Stjepana Skoke. Pjesničku nagradu uručio je dr. Smiljan Vidić, načelnik Općine Čapljina.
U nastavku programa usljedilo je obilježavanje pete godišnjice rada Udruge mladih sela Dračevo „Hercegovac" , gdje su uručene prigodne zahvalnice prijateljima Udruge, koji su kroz ovih pet godina nesebično potpomagali rad Udruge.
Na kraju programa svi prisutni su imali prilike uživati u specijalitetu neretvanskog kraja, brudetu kojeg su pripremili članovi Udruge Hercegovac. Čime je završena ovogodišnja manifestacija DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2017 .
Organizator se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju ove manifestacije, sponzorima : svadbenom salonu Dalmata- Gabela Polje, te generalnom pokrovitelju - uredu načelnika Općine Čapljine, dr. Smiljanu Vidiću.

Vezani članci