Bleiburška tragedija počela je u Hercegovini u veljači 1945.

Vidi originalni članak
... u Širokom Brijegu u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, iznesen je niz zanimljivih podataka o stradanjima Hrvata u prošlom stoljeću.

Stradanja i iseljavanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Zlopaša, zamjenik predsjednice Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma BiH (predsjednica je Anita Martinac), kazao je kako su, sudeći po prosudbama demografa, tijekom 20. stoljeća i nekoliko godina nakon njega Hrvati izgubili dva i pol milijuna ljudi, što dovodi do zaključka kako je, što izravno što neizravno, hrvatski narod izgubio polovinu svog stanovništva - kao da su, primjerice, Italija ili Velika Britanija u tom razdoblju izgubile po trideset milijuna ljudi! Zlopaša je utvrdio kako su do toga doveli iseljavanja u prekooceanske zemlje početkom 20. stoljeća, stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu, Križnom putu i poraću, ekonomsko-politička emigracija 60-ih godina 20. stoljeća, stradanja u Domovinskom ratu i egzodus posljednjih godina. Drugi svjetski rat, Križni put i poraće povijesno su neistraženo razdoblje, prepuno umjetno stvorenih kontroverzi.

"Kad se čak i površno usporedi popis iz 1931. i 1948. godine, vidljivo je kako je u tom razdoblju hrvatski narod izgubio 700 tisuća ljudi, dok je, usporedbe radi, broj Srba u tom razdoblju porastao za oko 800 tisuća", naglasio je Zlopaša. Istini se suprotstavljaju zagovornici takozvane političke korektnosti, kojima činjenica da su Hrvati u Drugom svjetskom ratu izgubili 14 posto stanovništva ne govori ništa, kao ni to gdje je sredinom 20. stoljeća nestala kompletna intelektualna, znanstvena, novinarska i crkvena elita te zbog čega je broj stradalih katoličkih svećenika kod Hrvata mnogo veći nego kod bilo kojeg drugog naroda.

"Unatoč tako očitim i službenim pokazateljima, zbog političkih potreba, lansirana je teza o navodnoj genocidnosti hrvatskog naroda, čije različite izvedenice mnogi, neskloni postojanju hrvatske države i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, i danas rado koriste. I dalje slušamo polemičke rasprave između zagovornika utvrđivanja pune istine i zagovornika takozvane političke korektnosti, pri čemu ovi drugi optužuju prve da "nepotrebno otvaraju priče o ustašama i partizanima". S vremena na vrijeme o toj temi pojavi se kakva nacionalna inicijativa vrijedna pozornosti. No, u stalnim sukobima centrifugalnih i centripetalnih sila u političkoj areni one budu zagušene nekim navodno važnijim i prioritetnijim temama", zaključio je Zlopaša naglasivši kako roman "Posljednji" kroz četiri glavna lika zaokružuje potpunu bleiburšku tragediju i Križni put.

"Osobno sam na tragu onih analitičara koji smatraju da je bleiburška tragedija počela masovnim komunističkim zločinima u Hercegovini nakon okončanja borbi za Široki Brijeg i Mostar u veljači 1945. godine.

Djedovi u romanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama i elementima još nezavršenog poimeničnog popisa stradalih s prostora Hercegovine, ubijeno je ili nestalo šesnaest tisuća Hrvata", kazao je Zlopaša. O književnoj vrijednosti romana "Posljednji" govorio je Miljenko Mića Stojić, Gojko Jelić vodio je program i govorio o autorici, a Martinac je, pozdravljajući svoje suborce iz Domovinskog rata, kazala kako čitatelji njezina romana "Posljednji" između njegovih redaka traže svoje djedove i stričeve.

Vecernji list

Vezani članci