FOTO  Mladi pjesnici Mostara, ovisnosti današnjice opisali kroz poeziju

Mladi pjesnici
Hercegovina.info

Srpsko prosvjetno i kulturnu društvo (SPKD) 'Prosvjeta' Mostar organizirala je prigodan program u okviru manifestacije 'Mladi pjesnici protiv ovisnosti', a koji se održao u prostorijama centra 'Los Rosales'.

U uvodnom dijelu programa, kraće predavanje je održao psiholog Marko Romić koji je istaknuo: "Kad govorimo o ovisnostima, tu je poprilično puno toga, od pušenja, alkoholizma, kocke, ovisnosti o modernim tehnologijama, igricama što je mladima i pogotovo maloj djeci zanimljivo. Tu su i ovisnosti o hrani, kupovini i slično, dakle ima stvarno puno vrsta ovisnosti i na njih treba početi upozoravati i o njima pričati još u osnovnoj školi".

Romić je posebno istaknuo ovisnosti modernog doba, poput ovisnosti o video igricama, društvenim mrežama, općenito o modernim tehnologijama, te navodi: "Jedan dio njih već krajem osnovne škole počinje i pušiti, kockati, a i narkomanija je prisutna već pri kraju osnovne i početkom srednje škole. Prema tome, stanje kod nas po tom pitanju je zabrinjavajuće.

Uvijek treba poći od obitelji jer ona je stub i glavna stanica društva. Ako imamo dobar obiteljski odgoj koji će razviti pravilan odnos prema bitnim životnim vrijednostima onda ćemo puno rjeđe i puno teže postati žrtva raznih devijantnih ponašanja i skretanja u neke stranputice, pa i u ovisnosti. Najvažnije mjesto prevencije svih oblika ovisnosti je obitelj, a iza toga predškolske, školske ustanove i tako dalje", naveo je Romić.

Predsjednica žirija i književnica Sonja Jurić kazala je kako je ove godine na natječaj pristiglo jako puno radova učenika iz osnovnih škola u Mostaru.

"Kada malo bolje pogledamo, vidimo da su na svakom koraku kladionice, kockarnice i sve negativno što se događa u društvu, tako da je to djeci nekako bilo iskustveno blisko. Radovi su bili jako zanimljivi, bilo je nekih koji su odlično urađeni, a te smo danas i nagradili. Uvijek me oduševe svojom neposrednošću i iskrenošću i to se stvarno primijeti u tekstu, a ja sam imala radost i sreću da sam s još dvoje kolega odabrala najbolje radove", kazala je Jurić.

Tako su treće mjesto osvojile Samra Karadža (O.Š. Zalik), te Una Špago. Drugo mjesto dijele Lejla Grljević (O.Š. Blagaj) i Bakir Ačkar (O.Š. Gnojnice). Prvo mjesto su osvojile Dalila Memić (IV O.Š.) i Zara Kajan (O.Š. 'Mujaga Komadina').

Dodijeljene su i zahvalnice školama koje su sudjelovale u projektu, kao i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti uz čiju je potporu projekt ostvaren.

Projekt SPKD 'Prosvjeta' Mostar 'Mladi pjesnici protiv ovisnosti' za cilj ima podići svijest učenika mostarskih osnovnih škola o problemu ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki, kao i educirati ih o toj društvenoj pošasti. U okviru projekta, zbornik će naknadno biti podijeljen mostarskim osnovnim školama.