ZLOČIN ILI BOLEST Piromani najčešće ne osjećaju krivnju, a stručnjaci tvrde kako im je jedini motiv uzbuđenje

Požar Šibenik
Ilustracija/Cropix

Pet osoba uhićeno je u Grčkoj zbog podmetanja požara u Viotiji, Iliji, Ioannini, Pelli i Mytiliniju, a ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias najavio je strože kazne za odgovorne za palež, ali i za one koji pokažu "nemar" prema okoliš. Očekuje se da će biti još uhićenih.

Kikilias je najavio da će kazne biti slične onima koje se primjenjuju za osobe optužene za zlostavljanje životinja, prenosi grčki portal ERT. Dakle, očekuju ih višegodinje zatvorske kazne, a postojat će i mogućnost da im se oduzme imovina jer su svojim postupkom prouzročili goleme patnje i ekonomske posljedice, piše Slobodna Dalmacija.

Optuženi se ispričao istražiteljima

57-godišnji muškarac, koji je uhićen i optužen da je podmetnuo požar u Kalenki u planinskoj regiji Čumerka u zapadnoj Grčkoj, danas će biti priveden istražnim vlastima. Lokalni mediji izvijestili su da je on navodno umiješan u još dva slična slučaja.

Drugi optuženik, 65-godišnji muškarac koji je uhićen u području Ilia na Peloponezu i optužen za pokušaj podmetanja požara, ispričao se istražiteljima. Prema riječima pripadnika vatrogasne službe, ovaj muškarac je uhićen u Pirgosu tijekom rutinske kontrole, a osumnjičen je da je pokušao podmetnuti požar na travnatoj površini na lokalnoj cesti Xirokambu - Pefkes.

Mladić zapalio kantu za smeće

Još jedan 20-godišnjak uhićen je i osumnjičen za podmetanje požara u području Plaka Delesio u općini Tanagra Boiotia u zapadnoj Grčkoj, koje se smatra jednim od najopasnijih područja za požare. Vatrogasci su vidjeli kako je ovaj 20-godišnjak zapalio kantu za smeće, potom su ga imobilizirali i odveli na istražni odjel.

Piromane uzbuđuje moć vatre

Piromane, kako smo već pisali, uzbuđuje sve vezano uz vatru, njezina moć ih fascinira, dive se kako samo jedna iskra može postati požar katastrofalnih razmjera. Uzimaju šibice, pale i onda s osmijehom na licu gledaju kako vatra proždire šume, kuće, a uplakani mještani brane imovinu od plamenih jezika koji bi mogli progutati sve ono što su desetljećima stvarali.

Sam čin potpaljivanja i gledanja kako požar raste jedan je dio ‘rituala‘. Završni čin dolazi dan poslije: listaju novine, impresionirani su naslovima "Vatra progutala šumu, trebat će sto godina da je obnovimo". Zadovoljstvo im se iscrtava na licu dok gledaju fotografije pepela, mrtvu šumu, kuće u kojima je nekada bio život, a danas su samo groblja... Neki piromani imaju i druge poremećaje, susretali su se već s psihijatrima, policijom... No, upozoravaju stručnjaci s kojima smo razgovarali, za neke građane nikad se ne bi reklo da su palikuće: uglađeni su, inteligentni, imaju dobre poslove i sređenu obiteljsku situaciju. No, ni u poslovnom ni u privatnom životu ne mogu pronaći nešto što ih tako ‘pali‘ kao vatra i njezina destrukcija. Takve je i najteže uhvatiti; često prije nego što "padnu" iza sebe već imaju desetke, ako ne i stotine potpaljenih požara koji su uzrokovali milijunske štete.

Poremećaj kontrole

Prof. dr. Vlado Jukić, psihijatar, u obradi je imao nekoliko piromana. Profesor Jukić je preminio u ožujku 2019, a njegova zapažanja vrijedi opet ponoviti.

''To je zanimljiva pojava jer meni, kao ni drugim kolegama, nikada nije došao sam piroman i tražio - izliječite me. Toga nema. Njih na obradu šalju sudovi, tako ih susrećemo. Piromani u većini slučajeva ne osjećaju krivnju, jedini nelagodan osjećaj koji im se javlja je strah da će biti uhvaćeni. Zato su jako oprezni. U načelu su to ubrojive osobe, svjesne da krše zakon. Što se tiče liječenja, tu malo mogu pomoći lijekovi, najčešće se poseže za psihoterapijskim liječenjem uz primjenu sedirajućih anksiolitika. Zanimljivo, priromani vole vatru, znaju čak vatrogascima pomoći u gašenju'', kaže dr. Jukić, uz napomenu da je piromanija poremećaj kontrole, baš kao i kleptomanija, a jedini motiv im je uzbuđenje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Znaju kako potpaliti požar, a ne biti uhvaćeni

Vladimir Cvek, sudski vještak čija je specijalnost zaštita od požara, navodi kako je piromane teško otkriti.

''Zanima ih sve vezano uz vatru, pa su tako usavršili i znanja kako potpaliti požar, a ne biti uhvaćen. Postoje i razne naprave koje se aktiviraju pola sata nakon što ih je piroman odložio u neki zatvoreni ili otvoreni prostor. Kemijska reakcija se stvara s odgodom, tako da i na taj način mogu zamesti trag. Iskusni policajci mogu im ući u trag jer su piromani recidivisti, često pale pa ih se otkrije tek nakon što su požar više puta podmetnuli. Piromanija je iznimno štetna jer samo jedna šibica može uzrokovati požar golemih razmjera'', kaže Cvek.

I policijska statistika potvrđuje navode sudskog vještaka da su piromani recidivisti: "Na trogirskom području uhićen je 24-godišnjak zbog sumnje da je podmetao požare i time počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, čl. 215. Kaznenog zakona. Od 11. srpnja do 2. kolovoza 2013. godine na području Ljubitovice zabilježen je veći broj požara za koje su postojale osnove sumnje da su podmetnuti. Uzimajući u obzir da je i u 2012. na istom području zabilježen znatan broj požara za koja se također sumnjalo da su podmetnuti, djelatnici Policijske postaje Trogir zajedno s djelatnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Trogira, Segeta i Marine organizirali su zasjedu s ciljem hvatanja počinitelja. Neposredno nakon izbijanja požara i u neposrednoj blizini jednog od požara, policijski službenici i vatrogasci zatekli su 24-godišnjaka. Osnovano se sumnja da je namjerno izazvao četiri požara na navedenom području", stoji u nedavnom policijskom izvještaju.

U policijskoj evidenciji policijskih uprava u Dalmaciji postoji više dosjea o ‘palikućama‘, kao i bilješki koje ukazuju da su požari podmetnuti, a počinitelji nisu pronađeni. Palikuće, svjedoče i statistike, za života, ako ih se ne uhvati, mogu potpaliti desetke požara, a državu koštati milijune kuna. To potvrđuje i slučaj iz Šibensko-kninske županije od prije nekoliko godina kada je istraga trajala mjesecima. Naime, policija je znala da palikuća svakodnevno podmeće velike požare koje su gasili čak i kanaderi. Nakon istrage policija je pronašla mladića u dvadesetim godinama koji je u samo šest mjeseci izazvao čak 20 požara. Pažljivo je tijekom proljeća i ljeta tražio lokacije sa suhom travom, zatim potpaljivao upaljačem i gledao kako gori. Tom prilikom su tako izazvani požari, ističe MUP, uzrokovali štetu od 100 tisuća kuna, a na gašenju su angažirani deseci vatrogasaca.