5 namirnica koje su najbolji izvori kalija

cherry rajčica, trik, rajčica, zdravlje, kalij, top 5 namirnica

Preporučena dnevna doza kalija iznosi 4700 mg za odrasle osobe. Najbolje ga je unositi kroz prehranu bogatu kalijem.Ako tijelo ne dobije dovoljno kalija, najčešće posljedice su:

-umor
-grčevi u mišićima
-brzo kucanje srca
-vrtoglavica

Vjerojatno ste čuli da je banana jedan od najboljih izvora kalija. To je istina. 100 g banana sadrži 358 mg kalija. Međutim, banane nisu jedini izvori kalija kojima možemo osigurati unos ovog važnog minerala.

Donosimo vam 5 namirnica koje su uz bananu odlični izvori kalija.

1. Slatki krumpir

Ako želite zdrav obrok onda batat ili slatki krumpir svakako zaslužuje svoje mjesto na tanjuru. Batat je bogat prehrambenim vlaknima, vitaminima, a 100 g sadrži ovog krumpira sadrži oko 330 mg kalija.

2. Rajčice

Rajčice su dobar izvor kalija. ¼ šalice pirea od rajčice sadrži oko 550 mg kalija, a sok od rajčice oko 400 mg. S obzirom da se mogu uklopiti u gotovo sva jela, preporučuje se njihova svakodnevna konzumacija.

3. Bijeli grah

Bijeli grah je odličan izvor kalija. Možemo ga svakodnevno koristiti u različitim kombinacijama jela. Sadrži vrlo malo masti, a obiluje vitaminom B6 i bjelančevinama. 100 g kuhanog bijelog graha sadrži 561 mg kalija, stoga se preporučuje osobama koji imaju manjak ovog minerala.

4. Jogurt

Ako želite zdrav obrok, jogurt je odličan izbor osobito ako se kombinira sa žitaricama. 2 dcl jogurta sadrži oko 590 mg kalija.

5. Špinat

Zeleno lisnato povrće može se koristiti na različite načine. Od njega se mogu raditi salate, variva, omleti i smoothie. Ako niste ljubitelj špinata, vrijeme je da to postanete. Špinat ima mnoge zdravstvene prednosti, ubrzava metabolizam, smiruje živčani sustav i uklanja vodu iz tijela, te osigurava oko 800 mg kalija u jednoj šalici.

Savjet:

Veliku količinu kalija sadrži i sušeno voće, kao što su suhe marelice, šljive i datulje. No, potrebno ih je konzumirati oprezno jer sadrže šećere i kalorije koje lako mogu završiti na krivom mjestu. Jedna šaka dnevno je dovoljna količina suhog voća.

Izvor: kiwi.hr