Ona je bomba,bomba u svakom pogledu

bomba torta, kolači, desert
Ako umjesto oraha dodate mljevene lješnjake dobićete, nevjerojatno ali još bolju 'bombu'
Za biskvit je potrebno:

6 jaja
6 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
3 žlice brašna

Umutiti dobro jaja sa šećerom pa im dodati mljevene orahe pomiješane s brašnom. Ovo dodavati postupno miješajući lagano žlicom. Kada ste to izmiješali preliti u oblik za torte. Ja u zadnje vrijeme koristim onaj promjera 28 cm. Može i manji. Peći u dobro zagrijanoj pećnici (zagrijati na 230 °C) oko 5 minuta, zatim pećnicu smanjiti na oko 180 - 200 °C još oko pola sata. Pečenu koru izvaditi, staviti na rešetku da se hladi.
Dok se kora peče i hladi pripremiti fil I. Za njega je potreno:

250 g maslaca ili margarina (šta ko voli)
12 žlica šećera u prahu
6 žumanjaka
150 g mljevenih oraha
150 g plazma keksa (koristila sam i Krašov "pettite beure")
2 dcl soka od narandže
100 g čokolade za kuhanje

A, postupak ide ovako:

Keks složiti na tacnu, preliti sokom i ostaviti da keks upije sok.
Žumanjke i šećer miješati na pari dok se ne zgusnu (15.20 min) te ohladiti
Umutiti maslac pa mu dodati žumnjke. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe a zatim namočeni keks. Izjednačiti pa polovicom fila premazati ohlađeni biskvit.
U drugu polovicu dodati omekšalu čokoladu ( ja je ostavim u pećnici poslije pečenja biskvita) pa opet dobro ujednačiti i premazati prvu polovicu fila.

E, sada, treba pripremiti drugi fil za koji je potrebno:

6 bjelanjaka
6 žlica šećera (kristal)
2 x 150 g šećera

a priprema se ovako:

Prvo staviti u dvije posude po 150 g šećera.
U jedan stavite malo vode i stavite kuhati da dobijete "ušpinovani" šećer.
Drugi stavite na vatru (u suhu posudu) i grijte ga polako da se otopi - karamelizira. Karamelizirajte ga sve dok ne počne dobro pjeniti.
Dok se šećer otapa u većem sudu mutite bjelanjke, kada su umućeni dodajte im jednu po jednu onih 6 žlica šećera. Za to vrijeme će se i ukuhati šećer. Prvo u pripremljene bjelanjke dodajte ukuhani šećer ali polako. Smjesa će postati sjajna i glatka i biće topla pa dodajte karamelizirani šećer koli je već zapjenio. Njega saspite u bjelanjke i neprestano mutite. Sada još mutite sve dok se dobro ne ohlade. Bar, jedno 5 minuta. Dobićete gustu, sjajno "masnu" kremu!
I, drugi fil je spreman!
Nanesite ga na tortu odozgo i sa strana. Pošto ja ništa ne ukrašavam, moj je maksimum za ovu tortu pljosnatom stranom noža ga malo izlupati da postane namreškana.