Vodostaj svih rijeka u porastu, aktiviralo se i klizište u Tuzli

jutros je na Hidroelektrani Jablanica ukupni protok vode iznosio 620 m³/s, a otvorene su četiri klapne preljevnog sistema. Na Hidroelektrani Mostar protok iznosi 1.030 m³/s.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru jutros je iznosio 987 cm. Vodostaji rijeka Bune (316 cm) i Jasenice (188 cm) su povećani, ali su stabilni i ne prijete izlijevanju. Stanje na poplavljenom području općina Ravno i Neum i dalje je teško. Nivo vode u Popovom polju je u porastu, tako da je za protekla 24 sata, povećan za oko jedan metar. Ponovno je otežan PROMET preko mosta u Ravnom. I dalje je zatvoren regionalni put R - 425 Hutovo - Ravno. Na snazi su odluke o proglašenju stanja prirodne nepogode. U Čapljini uz porast vodostaja rijeka nisu zabilježena izlijevanja i plavljenja priobalnog područja. Vodostaj rijeke Krupe je visok i iznosi 386 cm. Vodostaj rijeke Trebižat je visok, ali stabilan. Prema informaciji Agencije za vode Jadranskog sliva za područje Dračevo - Krupa, na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. Za sliv rijeke Trebižat na snazi su redovne mjere odbrane od poplava. Na području Posavskog kantona rijeka Sava duž cijelog toka je u laganom porastu.

U TuzlanskoJ županiji na brani hidroakumulacije Modrac vodostaj je jutros viši za devet cm u odnosu na jučer. U tuzlanskom naselju Grabovica došlo je do aktiviranja starog klizišta. Uslijed odrona zemlje, ugrožen je i teško prohodan lokalni put u ovom naselju.

U Zeničko-dobojskoj županiji vodostaj rijeke Bosne jutros je za 30 cm niži u odonsu na zadnje mjerenje i ima tendenciju opadanja. U Srednjobosanskoj županiji vodostaja rijeka su u blagom porastu. U Zapadno-hercegovačkoj županiji posljednjih je dana zbog kiša došlo je do povećanja nivoa voda, ali vodostaji ne predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra. Imotsko polje u općini Grude je poplavljeno, ali naselja i privredni objekti za sada nisu ugroženi. Na području Županije Sarajevo u općini Trnovo, stanje na klizištu kod hidroelektrane „Bogatići" je nepromjenjeno. Nema vidljivih pomjeranja ni obrušavanja tla i objekata.

rtvslon.ba