ZNAK OSVETE Zatvorenici drže 57 čuvara i policajaca kao taoce u Ekvadoru

zatvor Ekvador
Ilustracija/CNN

Zatvorenici iz šest kaznionica u Ekvadoru drže 57 čuvara i policajaca kao taoce u znak osvete zbog operacije državnih oružanih snaga u zatvorima, priopćila je jučer ekvadorska zatvorska agencija (SNAI) o najnovijem poglavlju zatvorskog nasilja u toj južnoameričkoj državi.

Usred jednodnevnog nasilja uzrokovanog eksplozijom dviju automobil-bombi u Quitu, SNAI navodi da je sedam policajaca i 50 zatvorskih čuvara "zatvoreno u šest centara za lišavanje slobode", ne navodeći više detalja. Ministar unutarnjih poslova Juan Zapata rekao je ranije da su svi čuvari uzeti kao taoci u kaznionici Cuenca (na jugozapadu), gdje zatvorenici od srijede prosvjeduju protiv pritiska policije u zatvoru, prenosi Hina.

Vojnici i policajci tragali za oružjem

Uzimanje talaca "bio bi odgovor kriminalnih skupina na intervencije policije u kaznenim centrima u zemlji, čija je svrha otkrivanje zabranjenih predmeta koje se koristi tijekom nasilja", precizirao je SNAI.

U srijedu su stotine vojnika i policajaca izvele operaciju potrage za oružjem, streljivom i eksplozivom u zatvoru u Latacungi (jug), jednom od najvećih u zemlji i poprištu čestih smrtonosnih sukoba među zatvorenicima. Prema SNAI-u, "poduzima se niz akcija za uspostavu reda u zatvorskom sustavu" uz pomoć vojske i policije.

Zatvorski nemiri u Ekvadoru

Ekvador je zahvaćen zatvorskim nemirima od 2021., koji su rezultirali smrću 430 zatvorenika. Vlada ih pripisuje sukobima između narko bandi koje vode rat za vlast u kaznionicama u zemlji i koriste ih kao baze za svoje operacije. Predsjednik Guillermo Lasso bori se s rastućim nasiljem u zemlji koju se koristi kao tranzitnu točku za kokain koji se kreće prema Europi i SAD-u.

Suočen s valovima stalnog nasilja u zatvoru u koje su uključene bande povezane s meksičkim ili kolumbijskim kartelima, predsjednik Lasso proglasio je 24. srpnja izvanredno stanje u cijelom sustavu na 60 dana. Riječ je o mjeri koja omogućuje posebno slanje vojske u zatvore.