ZAKON U PRIPREMI Italija zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

Solari

Italija priprema zakon koji će zabraniti postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, ali daje zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.

U sklopu paketa mjera za zaštitu poljoprivrede i ribarstva Rim je zabranio postavljanje fotonaponskih sustava na poljoprivrednom zemljištu, piše Reuters.

“Okončali smo praksu nekontrolirane instalacije fotonaponskih panela na tlu”, rekao je na nakon sjednice vlade ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida.

Potkopani ciljevi

Zabrana neće obuhvatiti “agronaponske projekte” koji predviđaju postavljanje solarnih panela iznad polja i vinograda, na zemljištu s dvojnom namjenom proizvodnje struje u razdoblju jake Sunčeve svjetlosti i uzgoja poljoprivrednih kultura.

Ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin u početku se, po riječima vladinih dužnosnika, protivio zabrani, da bi naposljetku rekao novinarima da nove mjere neće ugroziti vladin cilj o instalaciji oko 38 gigavata fotonaponskih postrojenja do 2030. Vladin paket sada moraju odobriti oba doma parlamenta.

Poljoprivredni lobiji već dugo traže da se ograniči postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, upozoravajući da je takva praksa nespojiva s uzgojem poljoprivrednih kultura. Udruge za zaštitu okoliša optužile su vladu da potkopava zelene ciljeve koje je dogovorila s partnerima iz skupine G7.

Italija se prošli tjedan zajedno s partnerima u skupini G7 obavezala utrostručiti instalirane kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do 2030. i postupno ugasiti termoelektrane na ugljen u prvoj polovini idućeg desetljeća. Prošle godine instalirala je gotovo šest gigavata (GW) kapaciteta obnovljive energije, uglavnom malih solarnih elektrana.

Prema pisanju Reutersa, premda se talijanska energetska tranzicija temelji se velikom broju solarnih panela postavljenih na krovove, no u broju velikih postrojenja znatno kaska za susjedima. Italija je od 2016. postavila velike solarne farme od šest gigavata (GW), znatno manje od Njemačke i Španjolske, gdje je instalirano više od 20 gigavata novih kapaciteta, podaci su sektorske udruge SolarPower Europa show.

Bruxelles je Rimu odredio cilj smanjenja emisije ugljika od 43,7 posto do 2030., ali desničarska vlada Giorgie Meloni već je priznala da Italija neće dosegnuti taj cilj. Za to bi, prema procjenama stručnjaka, zemlji bilo potrebno oko 12 gigavata novih zelenih kapaciteta svake godine do 2030. Uz solarnu energiju kao najveći izvor obnovljive energije u zemlji, to je teško postići bez povećanja broja velikih fotonaponskih postrojenja.

Sporo izdavanje dozvola

“Nema načina da možemo instalirati 12 gigavata godišnje samo kroz mala postrojenja”, rekao je Agostino Re Rebaudengo, voditelj talijanskog sektorskog lobija Elettricita Futura, dodajući da veliki solarni park proizvodi tri puta više energije od krovne elektrane uz isto ulaganje. Italija je od 2016. postavila oko 22 gigavata u malim postrojenjima, uključujući mnoštvo krovnih panela, više od Francuske, Španjolske i Nizozemske, dijelom zahvaljujući poticajima.

Ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin kaže da je Italiji teško izgraditi puno velikih postrojenja zbog prirode talijanskog teritorija, koji je jače izgrađen, s manje otvorenih prostora, od susjeda poput Španjolske.

Industrija se žali da velike zelene projekte koči spor proces dobivanja dozvola. “Europska unija je zatražila pojednostavljenje postupaka autorizacije. To se još nije dogodilo i treba to riješiti”, rekao je za Reuters Aldo Beolchini, glavni direktor investicijske grupe za solarna ulaganja NextEnergy Capital. Izvor iz industrije, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da proces izdavanja dozvola za veliki solarni park može trajati više od četiri godine u Italiji.