ZAHUKTAVA SE Amerikanci pokrenuli nove napade u Jemenu

jemen

SAD je izveo nove napade na mete Huta u Jemenu, dan nakon što je prvi napad izazvao masovne prosvjede u glavnom jemenskom gradu.

Udar koji je izveo USS Carney rano jutros gađao je radarski položaj pobunjenika Huta u Jemenu i bio je naknadna akcija na metu povezanu s udarima poduzetima 12. siječnja, osmišljenima da degradiraju sposobnost Huta da napadnu plovila", objavila je američka vojska u priopćenju na Twitteru.

Američki dužnosnik: Udari su bili znatno manjeg opsega nego noć ranije

"Dodatni udari bili su znatno manjeg opsega nego prethodne noći, kada je pogođeno gotovo 30 lokacija", rekao je američki dužnosnik za CNN.

Službeni mediji militanata koje podržava Iran ranije su objavili da je napadnuta zračna baza Al-Dailami u glavnom gradu Jemena Sani, koji je pod vlašću pobunjenika. Ranije jučer, direktor Združenog stožera američkih snaga, general-pukovnik Douglas Sims, rekao je novinarima da su Huti lansirali protubrodsku balističku raketu kao odmazdu za udare u četvrtak navečer, ali nije pogodila plovilo.

"Svi američko-britanski interesi postali su legitimne mete za Hute nakon napada", reklo je Vrhovno političko vijeće pobunjenika, dok je Hussein al-Ezzi, zamjenik pobunjeničkog ministra vanjskih poslova, rekao da se SAD i Britanija moraju “spremiti platiti tešku cijenu".

U jučerašnjim žestokim napadima ubijeno pet ljudi

Pet osoba je ubijeno, a šest je ozlijeđeno u ofenzivi u četvrtak navečer za koju su Huti jučer rekli da je ciljala 73 lokacije u glavnom gradu Sani, oko lučkog grada Hodeide i tri druge regije.

Velika Britanija i SAD branili su napade koji su označili veliku eskalaciju krize na Bliskom istoku izazvane ratom između Izraela i Gaze, ali su ih čelnici u regiji osudili zbog raspirivanja napetosti u ionako nestabilnoj klimi.