VIŠE OD 3 MILIJUNA SOLARNIH PANELA U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana u Europi

Turska,solarna energija,sunčana elektrana,yeka,obnovljivi izvori energije

Turska je otvorila najveću solarnu elektranu na jednom mjestu u Europi, kao dio svoje kampanje za povećanje proizvodnje obnovljive energije. Razvijena od strane tvrtke Kalyon Energy, elektrana u vrijednosti od milijardu dolara u središnjoj provinciji Konya ima instaliranu snagu od 1.350 MW i spriječit će emisiju 1,5 milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje.

Postrojenje, koje koristi više od 3,2 milijuna solarnih panela, godišnje će generirati 3 milijuna kilovatsati električne energije, dovoljno da opskrbi strujom 2 milijuna ljudi i spriječi uporabu ekvivalenta fosilnih goriva u vrijednosti od 450 milijuna dolara.

Projekt je dio inicijative Turske za obnovljive izvore energije (YEKA), koja ima za cilj uspostaviti obnovljive energetske objekte u područjima s visokim koncentracijama barem jednog obnovljivog izvora energije, poput vjetroelektrana ili solarnih elektrana.

YEKA projekti koriste ulaganja lokalnih investitora i/ili konzorcija za proizvodnju opreme i izgradnju elektrana velike proizvodnje električne energije. Kalyon Karapınar solarna elektrana se razlikuje od drugih velikih solarnih parkova jer je financira skupina investitora kroz konzorcij, a ne jedan investitor.

Solarni paneli u postrojenju dolaze iz prve turske integrirane tvornice za proizvodnju ćelija, modula i ploča u Ankari, koju je uspostavila tvrtka Kalyon Solar Energy Technologies Production Company, a proizvodnja je započela u kolovozu 2020.

Tvornica Kalyon Solar Technologies predstavlja prvi potpuno integrirani centar za proizvodnju solarnih panela koji okuplja sve faze proizvodnje solarnih panela, uključujući istraživanje i razvoj (R&D), pod jednim krovom. Godišnja proizvodna sposobnost Kalyon PV-a povećana je sa početnih 500 MW na 1.000 MW, a planira se podići na više od 2.000 MW putem ulaganja od 150 do 200 milijuna dolara.

Trenutni kapacitet obnovljivih izvora energije u Turskoj čini preko polovice ukupnog instaliranog kapaciteta snage koji je iznosio 104.488 MW do 7. travnja. Nakon hidroenergije, koja ima kapacitet od oko 31.600 MW, vjetar je drugi najveći izvor obnovljive energije s 11.490 MW. Instalacije solarnih panela dosegnule su 9.820 MW u istom razdoblju. Očekuje se da će se u 2023. godini dodati najmanje 1.000 MW kapaciteta vjetroelektrana i solarnih elektrana u portfelj obnovljivih izvora energije u zemlji.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će Turska u sljedećih pet godina vidjeti rast obnovljivih izvora energije od oko 64% do 90 gigavata (GW), pri čemu će gotovo 75% ovog povećanja biti pripisano solarnoj i vjetroenergiji. Taj će rast pomoći da se zemlja pozicionira na četvrtom mjestu u Europi i među deset najvećih tržišta obnovljivih izvora energije u svijetu.