UHIĆEN I HRVAT Dvanaest muškaraca kupilo 100 kilograma kokaina i 500 kilograma kanabisa za prodaju

Polizei
Ilustracija/AFP

Zajedničkom akcijom izvršna vlast u Vorarlbergu, Štajerskoj i Švicarskoj uspjela je zadati udarac međunarodnom kriminalu u vezi s drogom: u utorak rano ujutro uhićeno je ukupno dvanaest muškaraca – jedanaest Austrijanaca i jedan Hrvat. Osam uhićenja dogodilo se u Vorarlbergu.

Muškarci su optuženi da su proteklih godina kupili 100 kilograma kokaina i čak 500 kilograma kanabisa te ih potom prodali za zaradu. Najviše droge dolazilo je iz Belgije, Nizozemske i Španjolske. Sredstva ovisnosti prodavala su se u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Dio kanabisa osumnjičenici su sami uzgajali, piše Kroativ.

Dvoje uhićenih ljudi vodeći su članovi rockerske skupine sa sjedištem u Vorarlbergu. Istražitelji su ušli u trag osumnjičenima kroz ciljanu međunarodnu procjenu takozvanih kripto messenger usluga. U pretresima kuća pronađena je i droga, vatreno oružje i streljivo, veće količine gotovine, više kvalitetnih vozila te uređaji za pohranu podataka i dokumenata.

Osam osoba uhićenih u Vorarlbergu odvodi se u zatvor Feldkirch po nalogu javnog tužitelja. U Švicarsku su već poslani zahtjevi za izručenje trojice Austrijanaca koje je uhitila policija kantona St. Gallen. Osumnjičenik je uhićen u Štajerskoj.

Ured federalne kriminalističke policije i Državni ured kriminalističke policije Vorarlberga ističu da je zajednička istraga rezultirala značajnim udarcem na međunarodnu trgovinu drogom u Vorarlbergu. Daljnje istrage trajat će još nekoliko mjeseci, a provodit će ih Državni ured kriminalističke policije u Bregenzu.