TKO JE JEVGENIJ PRIGOŽIN Prodavao je hot dogove, postao vođa plaćenika a sada je najveća prijetnja Putinu

Vladimir Putin,prigožin,wagner

Prema pisanju ruskih medija, 1979. bio je osuđen na uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog krađe, a 1981. osuđen je na 13 godina zatvora zbog pljačke i drugih zločina. Kad je izašao na slobodu, 1990. godine, započeo je svoj biznis - prodaju hot dogova.

Prvi put se proslavio kao vlasnik catering kompanija i restorana i kao opskrbljivač hranom i pićem službenih događaja u Kremlju. Jedna od njegovih najslavnijih fotografija je ona na kojoj služi hranu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, te je naknadno zbog nje dobio nadimak „Putinov kuhar”.

I Prigožin i Putin su iz Sankt Peterburga i znaju se odavno, možda još od devedesetih, dok je Putin radio u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga i svraćao u Prigožinov restoran, popularan među lokalnim političarima.

Prigožinov posao sa cateringom je cvjetao, proširivši se na državne tendere za opskrbu hranom škola, vrtića i, na kraju, vojske – pokupivši ugovore vrijedne više od tri milijarde dolara, prema istrazi Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao ruski opozicijski političar Aleksej Navaljni.

Sadržaj se učitava...

Njegove operacije van kuhinje uzdigle su ga u jednog od najmoćnijih ruskih tajkuna. Jedna od tih operacija je i Agencija za istraživanje interneta, koju su u Americi nazvali „farmom trolova“ i za koju sumnjaju da se koristila za miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine.

Prigožin je 2014. godine osnovao Vagner, privatne vojne izvođače koji posluju u Ukrajini, gdje su ojačali redove neobilježenih ruskih vojnika koji su anektirali Krim i ostali davati podršku proruskim separatistima u istočnom dijelu Donbasa.

Plaćenici, nazvani Vagnerovci, po kodnom imenu ovog obavještajca, djelovali su skoro svuda, uključujući Siriju, Libiju, Centralnoafričku Republiku i Mali.

Niz godina Prigožin je oštro negirao bilo kakvu umiješanost u osnivanje private vojne grupe. Čak je tužio novinare zbog nagovještaja da ima veze sa grupom.

U rujnu 2022. godine, šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, Jevgenij Prigožin je priznao da je osnovao Vagner jer se pokazalo da je to jedna od efikasnijih ruskih jedinica u ratu.

Krajnje odan Putinu, Jevgrenij Prigožin je jedan od najistaknutijih glasova koji su izrazili nezadovoljstvo komandom ruske vojske u Ukrajini.

On je zajedno sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim kritikovao i ismijavao jednog od glavnih ruskih generala Aleksandra Lapina zbog njegovih neuspjeha u Ukrajini.

Prigožin se opet našao u žiži javnosti. On je optužio rusko vojno vodstvo da je napalo kamp njegovih plaćeničkih trupa topovima, helikopterima i raketama, ubivši mnoge njegove ljude. Zatim je zaprijetio da će očistiti rusko vojno vodstvo, rekavši da ima 25.000 ljudi pod svojim zapovjedništvom.

Sada stupa po Rusiji a Putin je izdao nalog za njegovo uhićenje. Čini se da je njihovo dugogodišnje prijateljstvo došlo kraju.