STANJE NA BOJIŠTU Ukrajinska vojska ostvarila napredak kod Bahmuta

Ukrajina rat top
Reuters

Ukrajinska vojska objavila je da je postigla napredak na bojištu kod Bahmuta. Istodobno, predsjednik Zelenski nakon službenog posjeta Turskoj kući je poveo zapovjednike bojne Azov. Branitelji Mariupolja u Turskoj su bili od rujna. Sinoć su svečano dočekani u Lavovu.

Ukrajinski i poljski predsjednik obilježili su godišnjicu pokolja nad Poljacima koji su tijekom Drugog svjetskog rata izvršili ukrajinski nacionalisti, a masovna ubojstva Poljaka i dalje su izvor napetosti između dviju država.

Iako je Varšava jedan od najčvršćih saveznika Kijeva od invazije Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., Volinjski pokolj u kojem je, prema procjenama, od 1943. do 1945. u zapadnoj Ukrajini likvidirano između 50.000 i 60.000 Poljaka, i dalje opterećuje odnose dviju naroda, a napetosti posebice izbiju uoči godišnjice pokolja 11. srpnja, prenosi HRT.

Volodimir Zelenski i Andrzej Duda su u spomen na žrtve nazočili misi u crkvi u zapadnoukrajinskom gradu Lucku. "Zajedno odajemo počast nevinim žrtvama u Volinju. Sjećanje nas ujedinjuje. Zajedno smo jači", objavio je Dudin ured na Twitteru. Zelenski je prenio istu izjavu na ukrajinskom i poljskom.

Ukrajinske snage ostvarile su mali napredak kod Bahmuta. Grad pritišću sa sjeverne i južne strane te tako nastoje slomiti rusku obranu. Teške bitke vode se i u zaporiškoj oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na povratku sa službenog posjeta Istanbulu kući je doveo zapovjednike obrane Azovstalja. Branitelji Mariupolja u Turskoj su boravili od rujna. Povratak petorice zapovjednika u Ukrajinu, Rusija je nazvala kršenjem razmjene zarobljenika, za što optužuje ukrajinsku, ali i tursku stranu.

SAD je u petak najavio da će opskrbiti Ukrajinu s naširoko zabranjenim kasetnim streljivom kako bi pomogla protuofenzivi te zemlje. Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov kazao je da će streljivo pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju njihove uporabe te razmjenjivati informacije sa svojim partnerima.

Naša pozicija je jednostavna moramo osloboditi naše privremeno okupirane teritorije i spasiti živote naših ljudi. Ukrajina će koristiti ovo streljivo samo za oslobođenje naših međunarodno priznatih teritorija. Ovo streljivo se neće koristiti na službeno priznatom ruskom teritoriju, napisao je Reznikov na Twitteru.