SLUŽBENA ODLUKA U bjeloruskom susjedstvu ulicu koja vodi do ruskog veleposlanstva nazvali "Ulica ukrajinskih heroja"

rat u ukrajini, Rusija, ukrajina, litva, ulica ukrajinskih heroja
Profimedia

Vodstvo glavnoga grada Litve Vilniusa promijenilo je naziv ulice u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo u znak protesta protiv invazije Rusije na Ukrajinu. Ulica, kojom će osobe zaposlene u veleposlanstvu svakodnevno prolaziti, odsad se zove Ulica ukrajinskih heroja.

"Posjetnica svakog zaposlenika ruskog veleposlanstva od danas bit će ukrašena riječima kojima se odaje počast ukrajinskim borbama. Svi će morati razmišljati o zločinima ruskog režima nad miroljubivim ukrajinskim narodom prilikom pisanja imena ove ulice", poručio je gradonačelnik Vilniusa Remigijus Simasius u priopćenju koje prenosi The Guardian, piše Index.

Rusko veleposlanstvo dosad je kao adresu koristilo Latvijsku ulicu, čije se ime ne mijenja. Gradonačelnik je taj poziv najavio prošli tjedan, a nove ulične ploče s imenom na litavskom i ukrajinskom jeziku postavljene su jučer.

Pridružila im se Latvija
Vilnius ovime nije prvi put koristio simbolizam u slučajevima koji se odnose na Rusiju. Godine 2018. preimenovali su trg ispred ruskog veleposlanstva po Borisu Nemcovu, ruskoj vlasti oporbenoj osobi koju su 2015. godine ubili nepoznati napadači.

Latvija, kao još jedna baltička država, u glavnome gradu Rigi ulicu u kojoj se nalazi također rusko veleposlanstvo preimenovala je u Ulica neovisne Ukrajine.