RUSIJA Putin potpisao zakon kako bi mogao ostati još dva mandata na mjestu predsjednika

Vladimir Putin uzdravlje

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji mu omogućava još dva mandata u Kremlju kada mu trenutni istekne u 2024. godini, pokazao je dokument postavljen na internet stranici ruske vlade u ponedjeljak.

Zakon, koji bi mogao Putinu otvoriti put da ostane na vlasti do 2036. ukoliko odluči da to učini i osvoji reizbor, odražava široke promjene u ustavu koje su uvedene u prošloj godini, prenosi Reuters. Brojne odredbe zakona usvojene su na osnovu amandmana podnijetih na Ustav.

Jedan od novouvedenih amandmana je ograničenje broja predsjedničkih mandata za jednu osobu, prenosi B92.

On se primjenjuje na dosadašnjeg predsjednika bez obzira na prethodne predsjedničke mandate i omogućava aktualnom šefu države da se još dva puta kandidira za predsjednika.

Zakon navodi da kandidat za predsjednika Rusije može biti svaki državljanin Rusije ne mlađi od 35 godina koji ima prebivalište na teritoriji države najmanje 25 godina i nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu stalnog boravka druge države.

Ovo pravilo se ne odnosi na Ruse koji su ranije imali državljanstvo druge države koja je primljena u Rusku Federaciju u skladu sa saveznim ustavnim zakonom.