PUTIN POKLANJA ŽITO AFRICI "Zapad je licemjeran, preveslali su siromašne"

Putin,afrika,žito
EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je afričkim čelnicima rekao da će im pokloniti desetke tisuća tona žitarica u roku od nekoliko mjeseci usprkos zapadnim sankcijama koje, kako je rekao, otežavaju Moskvi izvoz žitarica i umjetnih gnojiva. Govoreći na samitu u Sankt Peterburgu posvećenom rusko-afričkim vezama, Putin je rekao da Rusija očekuje rekordni prinos žitarica te da je spreman nadomjestiti ukrajinski izvoz u Afriku na komercijalnoj i humanitarnoj osnovi, prenosi index.hr

Moskva će, istaknuo je Putin, ispoštovati ključnu ulogu Rusije glede sigurnosti hrane na globalnoj razini.

"Biti ćemo u sljedećih tri do četiri mjeseca spremni isporučiti Burkini Faso, Zimbaveu, Središnjoj Afričkoj Republici i Eritreji po 25.000 do 50.000 tona besplatnog tona žita", rekao je Putin čije su riječi popraćene aplauzom.

"Osigurat ćemo i besplatnu dostavu tih proizvoda potrošačima", dodao je.

Putin: Siromašne zemlje su preveslane

Ovo je drugi Rusko-afrički samit od 2019. na kojem se očekuje potpisivanje raznih sporazuma.

Odgovarajući za zapadne kritike ruske odluke da napusti sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, Putin je ponovio da je Moskva izašla iz tog sporazuma jer nijedno obećanje o uklanjanju prepreka izvozu vlastitog žita i umjetnih gnojiva nije ispunjeno.Neki zapadni političari tvrde da je Rusija neodgovorna i da će njezina odluka pogoditi milijune ljudi u siromašnim zemljama.

Putin je na samitu iznio podatak da je više od 70 posto ukrajinskog žita koje je izvezeno zahvaljujući tom sporazumu završilo u bogatim i srednje bogatim državama, uključujući Europsku uniju.

"Siromašnije zemlje, poput Sudana, su preveslane i primile su manje od tri posto ukrajinskog žita", rekao je Putin, dodavši da zapadne sankcije sprečavaju izvoz ruskog umjetnog gnojiva u siromašne zemlje.

"Ovdje imamo jedan paradoks. S jedne strane, zapadne zemlje opstruiraju isporuku našeg žita i umjetnih gnojiva, dok nas, s druge strane, licemjerno optužuju za sadašnje stanje na svjetskom tržištu hrane", rekao je Putin.

Na samitu u Sankt Peterburgu sudjeluje 49 od 54 afričke države, uz 17 šefova država i četiri premijera. Kremlj je priopćio da su SAD i Francuska "bestidno" sve poduzele da odgovore ostale zemlje od sudjelovanja na samitu.