PRIGOŽIN MIJENJA STRANU Nudio Kijevu informacije o položaju ruskih vojnika

ukrajina,wagner,Vladimir Putin,Kremlj,Rusija
Handout/Afp

Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne postrojbe Wagner, navodno je ponudio ukrajinskoj obavještajnoj službi informacije o položajima ruskih vojnika u zamjenu za povlačenje ukrajinskih snaga iz grada Bakhmuta, izvijestio je The Washington Post u nedjelju, pozivajući se na dokument američke obavještajne službe koji je podijeljen na platformi Discord od strane američkog vojnog analitičara.

Nudio informacije u više navrata, Kijev nije bio zainteresiran

Prigožin je navodno ponudio prodaju informacija o ruskim vojnicima krajem siječnja, u vrijeme velikih gubitaka za borce iz Wagnera u Bakhmutu, kontaktima koje je tajno održavao unutar ukrajinske obavještajne direktorije HUR, uključujući osobne sastanke s dužnosnicima HUR-a u jednoj afričkoj zemlji. Dvojica ukrajinskih dužnosnika rekla su za Washington Post da je Prigožin ponudio HUR-u informacije o položajima ruskih vojnika više od jednom, ali da je Kijev to odbio jer ukrajinski dužnosnici ne vjeruju Prigožinu niti njegovim namjerama. Moskva je vjerojatno bila svjesna Prigožinove tajne komunikacije s ukrajinskom HUR-om, navodi Washington Post.

Prigožin je obećao da će do 9. svibnja zauzeti cijeli Bakhmut, ali kako je taj datum prošao, a Ukrajina i dalje drži dio razrušenog grada, postao je sve više javno kritičan prema vodstvu ruske vojske i ministru obrane. Svađa između Prigožina i Kremlja samo se pojačala kako su ukrajinske snage preuzele nekoliko četvornih milja teritorija na periferiji Bakhmuta proteklog tjedna, kako je izvijestio CNN-ov novinar Nick Paton Walsh tijekom vikenda.

"Naše snage postupno napreduju u dva smjera u predgrađima Bakhmuta", izjavila je ukrajinska zamjenica ministra obrane Hanna Mailar u subotu navečer, "uništavaju neprijatelja i već su zarobili mnoge zatvorenike." U nedjelju je u objavi na Telegramu rekla da su ukrajinske snage zauzele više od 10 položaja izvan Bakhmuta, dok je situacija unutar grada "vrlo napeta". Rusija kontrolira otprilike 90 posto samog Bakhmuta, ali Ukrajina kaže da pokušava opkoliti grad, a ne ponovno ga zauzeti u frontalnom napadu.

Poginula dva ruska zapovjednika

Prigožin, ruski vojni blogeri i Ukrajina tvrde da su ruske snage izvan Bakhmuta napuštale svoje položaje. Britansko Ministarstvo obrane je u nedjelju izjavilo da su se tijekom protekla četiri dana dijelovi 72. zasebne motorizirane brigade Rusije "vjerojatno povukli sa svojih položaja na južnom dijelu operacije Bakhmut", ističući "ozbiljan manjak obučenih borbenih postrojbi Rusije".

Rusko Ministarstvo obrane je u nedjelju navečer objavilo da su dva visoka zapovjednika, pukovnik Vyacheslav Makarov i pukovnik Yevgeny Brovko, poginuli u akciji na nespecificiranom području Donjecka, regije koja uključuje Bakhmut. Četiri ruska vojna zrakoplova - bombarder SU-34, lovački avion SU-35 i dva helikoptera Mi-8 - srušila su se u ruskoj regiji Bryansk, blizu granice s Ukrajinom. Neki ruski izvještaji sugeriraju da su ukrajinske protuzračne obrane raspoređene na granici oborile zrakoplove.