POTEZ BEZ PRESEDANA Ako Putin krene, tisuće njemačkih vojnika bit će na liniji vatre

Njemačka vojska

Njemačka će zbog ruske invazije na Ukrajinu povući potez bez presedana - trajno će bazirati tisuće vojnika samo oko 100 kilometara od granice s Rusijom. Novi sporazum između Njemačke i Litve dovest će do prvog stalnog inozemnog raspoređivanja njemačkih trupa nakon Drugog svjetskog rata.

Njemački vojnici će biti točno na liniji vatre ako Kremlj ikada pokrene napad na teritorij NATO-a, piše Politico. Njemački ministar obrane Boris Pistorius boravio je jučer u Vilniusu kako bi potpisao sporazum sa svojim litavskim kolegom Arvydasom Anušauskasom kojim se utvrđuju uvjeti pod kojima će 4800 njemačkih vojnika i 200 civila biti stacionirano u toj baltičkoj zemlji.

"S ovom brigadom spremnom za rat, preuzimamo odgovornost vodstva ovdje u savezu i na istočnom krilu NATO-a. Brzina projekta jasno pokazuje da je Njemačka razumjela novu sigurnosnu stvarnost", istaknuo je Pistoruius. Rat u Ukrajini preokrenuo je vojno razmišljanje u Berlinu, prisiljavajući generale i političare da se kreću neuobičajenom brzinom, prenosi Index.

Brigada će otići u Litvu bez tenkova

Jedna od jedinica koje čine novu brigadu je i Panzerbatallion 203 iz Augustdorfa u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Riječ je o oklopnoj jedinici koja je predala Ukrajini sve svoje tenkove Leopard 2 i čeka novoizgrađene zamjene. Pistoruius je najavio kako će novoizgrađeni tenkovi biti isporučeni izravno u Litvu.

Roderich Kiesewetter, političar iz oporbenih Kršćanskih demokrata i umirovljeni pukovnik u Bundeswehru s 27 godina radnog staža, upozorio je da brigada iz Litve bez odgovarajućeg dugoročnog plana financiranja "neće biti spremna ni za obranu". 

Aylin Matlé, suradnica u Njemačkom vijeću za vanjske odnose, zabrinuta je da bi Panzerbattalion 203 mogao biti poslan u Litvu "bez njihovog glavnog borbenog sustava". Inače, odluka o raspoređivanju trupa dolazi u trenutku kada njemačkom gospodarstvu ne ide pretjerano dobro. 

"Dužnost njemačke je da zaštiti istočno krilo"

Pistorious je rekao da održavanje jedinice poput one koja je poslana u Litvu mjesečno košta između 25 i 30 milijuna eura u Njemačkoj. Prvi elementi bit će raspoređeni u Litvi sljedeće godine, a puna brigada trebala bi biti postavljena do 2027.

Litva će izgraditi infrastrukturu za baze, trošeći oko 0.3 posto svog BDP-a sljedećih godina, naveo je Laurynas Kasčiūnas, čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i obranu litavskog parlamenta. Za sada se Bundeswehr barem djelomično može osloniti na jednokratni poseban fond od 100 milijardi eura za dopunu redovnog proračuna za obranu. 

Ipak, Kiesewetter se boji da će novac "presušiti" prije nego što se očekivalo zbog inflacije koja je izjedala fond. "Morat ćemo razjasniti od 2027., kada se posebni fond potroši, kako će se postići 2 posto (ciljana potrošnja NATO-a). Održivost je odlučujući faktor ako želimo ostati sposobni za odvraćanje i obranu za nekoliko godina, što moramo biti", poručio je Pistorius. 

No bez obzira na brige oko opreme i novca, Berlin je predan raspoređivanju, koje njemačka vlada naziva "projektom svjetionika", signalizirajući svoju spremnost da zaštiti saveznike u NATO-u i transformira Bundeswehr u snagu "spremnu za rat". "Istočno krilo sada se pomaknulo na istok i dužnost Njemačke je da ga zaštiti", tvrdi Pistorius.

"Treba očekivati najgore scenarije"

Trenutno raspoređivanje Njemačke u Litvi predstavljat će jednu od osam rotacijskih borbenih grupa pojačane prednje prisutnosti koje je NATO postavio u zemljama duž njegove istočne granice. Njemačka će dati glavninu vojnika raspoređenih u Litvi, a Belgija, Češka, Luksemburg, Nizozemska, Norveška i SAD također daju svoje trupe.

Nova jedinica bit će smještena na dvije lokacije - Rukla u blizini Kaunasa i Rūdninkai kod glavnog grada Vilniusa. Njemačke postrojbe će se nalaziti vrlo blizu Prevlake Suwałki, uske točke koja povezuje rusku eksklavu Kalinjingrad i njenog bliskog saveznika Bjelorusiju 

Zapadni vojni planeri vjeruju da bi Prevlaka vjerojatno mogla biti jedna od prvih meta Rusije ako Vladimir Putin odluči pokrenuti sukob s NATO-om. "Trebamo očekivati ne samo dobre nego i najgore scenarije. Dakle, moramo biti spremni... Rusija ostaje glavna prijetnja nama i NATO-u", zaključio je litvanski ministar Anušauskas.