PONIŠTENA KONTROVERZNA PRAVILA Novozelanđani izravno dobivaju australsko državljanstvo

Australija
Ilustracija/Unsplash

Australija je najavila izravan put do državljanstva za Novozelanđane koji žive u toj zemlji, poništavajući kontroverzna pravila o izdavanju viza dan prije posjeta novozelandskog premijera Chrisa Hipkinsa.

Hipkins je uoči posjeta glavnom gradu države Queensland Brisbane pozdravio ovaj potez kao najveće poboljšanje prava Novozelanđana koji žive u Australiji u jednoj generaciji, prenosi Hina.

Promjene koje su stupile na snagu od srpnja znače da građani Novog Zelanda koji žive u Australiji četiri ili više godina mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo, bez da prije toga moraju postati stalni stanovnici, izjavio je australski premijer Anthony Albanese.

Novi Zeland se dugo zalagao za promjene

"Znamo da su mnogi Novozelanđani ovdje s vizom posebne kategorije dok podižu obitelji, rade i grade svoje živote u Australiji. Stoga sam ponosan što mogu ponuditi pogodnosti koje pruža državljanstvo", dodao je Albanese.

Novi Zeland se dugo zalagao za promjene otkako su 2001. promijenjena pravila o izdavanju viza, što je kivijima u Australiji otežalo dobivanje državljanstva. Reformom bi se prava Novozelanđana više uskladila s pravima australskih iseljenika koji žive na Novom Zelandu, priopćila je australska laburistička vlada.

Prema podacima australskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine, oko 670 tisuća građana Novog Zelanda živi u Australiji, dok je oko 70 tisuća Australaca na Novom Zelandu.