VIDEO  POJAVILI SE PRVI SNIMCI Potres od 7.6 po Richteru pogodio Japan. Izdano upozorenje za tsunami

Japan potres

Potres preliminarne magnitude 7.6 po Richteru pogodio je danas sjeverni dio središnjeg Japana, objavila je javna televizija NHK. Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na tsunami duž zapadnih obalnih područja prefektura Ishikawa, Niigata i Toyama.

Vjeruje se da će tsunami s valovima visine do 5 metara doseći Noto u prefekturi Ishikawa, prema meteorološkoj agenciji. Valovi viši od jednog metra pogodili su obalu grada Wajima u prefekturi Ishikawa, izvijestio je NHK, prenosi Index.

Tisuće ljudi ostale bez struje

Javna televizija NHK izvijestila je da je val visine 1.2 metra stigao do grada Wajima u Ishikawi, dok su u gradu Kashizawaki valovi visoki 40 centimetara. Nepotvrđena snimka objavljena na X prikazuje valove koji su se uzdizali kanalom u prefekturi Ishikawa. Japanska tvrtka Hokuriku Electric Power Company izvijestila je da je više od 36.000 kuća imalo nestanak struje nakon potresa.

Pozvali stanovnike da se evakuiraju na uzvisine

Stanovnici obalnog područja Noto u prefekturi Ishikawa zamoljeni su da se "odmah evakuiraju na uzvisine", objavila je nacionalna televizija NHK. Javna televizija objavila je velikim slovima "EVAKUIRAJTE SE", pozivajući stanovnike da pobjegnu u više krajeve unatoč zimskom vremenu.

Podsjetimo, rečeno je kako bi valovi visoki čak 5 metara mogli doseći Noto. Vlasti su također izdale upozorenja na tsunami za susjedne prefekture Niigata i Toyama, upozoravajući da bi valovi tamo mogu doseći 3 metra.

U pogođenom području je nuklearno postrojenje

Još uvijek nema izvješća o šteti. Južnokorejska meteorološka agencija najavila je da bi razina mora u istočnoj pokrajini Gangwon mogla porasti nakon potresa. Područje pogođeno potresom uključuje nuklearno postrojenje, priopćio je Tokyo Electric Power Co. 

Operater elektrane priopćio je da provjerava ima li problema, ali nije bilo neposrednih izvješća o bilo kakvim nepravilnostima. Snažan potres i tsunami pogodili su sjeveroistočni Japan 11. ožujka 2011., dovodeći do smrti 18.000 ljudi. Katastrofa je uništila gradove i izazvala probleme u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.