POGINULA TROJICA VOJNIKA Dronovima napadnuta američka baza u Jordanu

Jordan helikopter
Američko veleposlanstvo u Jordanu

Trojica američkih vojnika poginula su, a 34 ih je ozlijeđeno u napadu dronom u Jordanu, javlja Sky News. Ubijeni u napadu spavali su u šatorima na mjestu zvanom Tower 22 u sjeveroistočnom Jordanu, blizu granice sa Sirijom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su napad izvele “radikalne militantne skupine koje podržava Iran” u Siriji i Iraku. “Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku”, rekao je Biden u izjavi.

Identiteti pripadnika vojne službe neće se objaviti još 24 sata dok se ne obavijeste njihovi najbliži rođaci, rekli su američki dužnosnici.

Eskalacija nesigurne situacije

Ubojstvo trojice Amerikanaca značajna je eskalacija ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku, piše CNN. Američki su dužnosnici rekli da su dron ispalili militanti koje podržava Iran i da se činilo da dolazi iz Sirije.

Do petka je izvedeno više od 158 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji, no dužnosnici tvrde da stalne paljbe dronova, raketa i projektila nisu bile uspješne te da često nisu uzrokovale ozbiljne ozljede niti štetu na infrastrukturi.

Američki dužnosnici ponovili su da ne žele da sve veće napetosti na Bliskom istoku prerastu u regionalni rat.