OTAC JEDNOG OD UHIĆENIH BOYSA "Poručio sam mu da dolazim u posjet. Znate što mi je rekao?"

Grčka policija
Cropix/Profimedia

Ubojica navijača grčkog AEK-a Michalisa Katsourisa već je punih 12 dana velika nepoznanica. Grčki istražitelji od svirepog zločina i divljaštva hrvatskih navijača na ulicama Atene neumorno istražuju krvavi zločin te iz dana u dan objavljuju nove informacije.

Posljednji potezi policije, koje s nestrpljenjem iz ćelija različitih grčkih zatvora promatra preko stotinu uhićenih navijača, dodatno su unijeli nemir među pritvorene. I dok tamošnja policija za još desetak hrvatskih državljana navodno traga, u petak kasno sinoć uhitili su po tjeralici 43-godišnjeg navijača Panathinaikosa, kojeg su snimile nadzorne kamere na kobni dan nereda. A navodno se, prema pisanju grčkih medija, na snimkama u posjedu policije vidi kako upravo taj 43-godišnji huligan, stari policijski znanac, vodi Bad Blue Boyse do mjesta na kojem je izbio sramotni sukob s navijačima AEK-a. Posljednji u nizu uhićeni zbog nereda je, prema javno dostupnim podacima, vlasnik podebljeg dosjea zbog sudjelovanja u navijačkim neredima. Grčki mediji ga spominju i da je svojedobno bio ranjen ispred Žalbenog suda tijekom incidenta na suđenju za obiteljsko nasilje u Ilionu na kojem je, pak, bio svjedok.

Istražitelji na osnovu prikupljenih dokaza protekli desetak dana sumnjaju da je upravo taj Grk imao ključnu ulogu u organizaciji huliganskih nereda koji su prije nepuna dva tjedna zgrozili svijet. Navodno se raspolaže podatkom da je upravo on bio u izravnom kontaktu sa hrvatskim huliganima te da im je on pomogao pri dolasku u Grčku kao i da ih je opskrbio "naoružanjem" počevši od noževa, palica i pajsera kojima su u svom huliganskom pohodu 7. kolovoza kasno navečer lupali i razbijali po gradu.

Pretres kuće

U pretresu obiteljske kuće, automobila i motocikla koje 43-godišnjak koristi, grčki kriminalisti su pronašli te uz potvrdu oduzeli, priopćila grčka policija, kompjuter sa svom opremom, dvije metalne bejzbol palice, dvije crne kacige, drveni vizir s kacigom, također crne boje, a oduzet mu je i mobilni telefon.

Oduzeti predmeti će biti podvrgnuti vještačenju, a tek treba vidjeti koju tajnu krije njegov mobitel te aplikacije koje je koristio za komunikaciju. Njega se tereti za osnivanje i udruživanje u zločinačku organizaciju, za nabavu i posjedovanje veće količine eksplozivnih i zapaljivih tvari, nasilje nad drugima, za nanošenje tjelesnih ozljeda, pokušaj remećenja javnog reda i mira, oštećenje tuđe stvari, nošenje te uporabu oružja, kao i protuzakonito posjedovanje i uporaba baklji uz podmetanje požara s namjerom da proizvede zajedničku opasnost za druge.

Inače, idućih dana većina će pritvorenih pripadnika BBB biti prebačena u zatvore na otoke Kretu, Kos i Chios redovnim trajektnim linijama pod velikim osiguranjem. Do sad su imali svega par verbalnih prepirki sa drugim pritvorenicima ali, upućeni u problematiku nas uvjeravaju, da nije bilo ništa više od toga.

Čekaju premještaj

"Sina sam čuo u petak popodne. Još je u atenskom zatvoru i čeka premještaj. Uvjerava me da se prema njemu ophode svi dobro. U ćeliji je, kaže, sa još njih osam, ali da je samo jedan naš a da su ostali stranci. Rekao sam mu da sam se informirao preko odvjetnika da mu smijemo doći u posjet i da ćemo se idući tjedan ja i supruga organizirati čim budemo znali u koji će zatvor biti prebačen i na koji otok pa da možemo od suda tražiti dozvolu. Znate što mi je rekao? Da mu falimo puno, ali da ne dolazimo i da mu vjerujemo na riječ da je sve u redu i da je nevin te da će brzo kući. Pitao sam ga i jel treba dignuti kredit u banci jer ne znam kako i koliko će ta obrana u grčkoj koštati, pa mi je ponovio da ne brinem, da će se već snaći jer da nije sam i da je uz sve njih BBB Udruga", kaže za Jutarnji otac jednog od uhićenih navijača.

Majka, pak, drugog uhićenog koju smo kontaktirali smatra da sve to predugo traje. Pritom misli na neizvjesnost i sudbinu sina koja je trenutno u rukama grčkog pravosuđa.

- Na dan njegova rođendana sam najviše suza isplakala. Gledala sam u telefon i čekala njegov poziv. Nazvao me sutradan i tješio, ali u meni se miješaju emocije ljutnje i tuge radi svega. Razmišljali smo o odlasku organiziranom nas nekoliko roditelja kroz idućih desetak dana u Grčku. Ako je kriv neka ga osude, ali ako s time nema veze neka ga puste. Kao i sve ostale. U kontaktu smo s grčkim odvjetnikom pa ćemo vidjeti što i kako u danima koji dolaze. Znam samo da me je strah za sigurnost našeg sina sad nakon uzvratne utakmice u subotu između AEK i Dinamo. U zatvoru ju, koliko sam shvatila, budu mogli gledati i nije da svi u ćeliji navijaju za Dinamo - zaključila je majka jednog pritvorenog navijača.

U grčke medije cure svako malo i nove snimke posljednjih minuta života ubijenog Katsourisa i to iz različitih uglova. Na njima se vidi kako Michalis, već izboden, dolazi na kiosk u plavoj majici i kratkim hlačama te nosi fantokmu, rukavice i u lijevoj ruci kacigu dok mu je dio tijela potpuno krvav. Je li nož kojim je uboden nađen i je li policija na tragu ubojici, pitanja su na koje odgovore nestrpljivo čekaju svi sudionici postupka.