NOVI UDARI Izrael bombardirao jug Gaze

Gaza bombardiranje

Izraelska vojska bombardirala je u ponedjeljak Kan Yunis, novi epicentar rata u Gazi, dok su obitelji talaca koje drži Hamas pozivale premijera Benjamina Netanyahu da postigne dogovor kako bi osigurao njihovo oslobađanje.

Žestoke borbe

Svjedoci su izvijestili o smrtonosnim udarima tijekom noći u Kan Yunisu, najvećem gradu na jugu Gaze, i žestokim borbama između izraelskih vojnika i militanata Hamasa.

Netanyahu je obećao "potpunu pobjedu" nad Hamasom nakon napada boraca islamističkog pokreta 7. listopada koji su rezultirali smrću oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a na osnovu službenih izraelskih brojki. Militanti Hamasa također su zarobili oko 250 talaca, a Izrael kaže da ih je oko 132 i dalje u opkoljenoj Gazi.

Rat je potaknuo strahove od šire eskalacije, a sirene su se ponovo čule tijekom noći na sjeveru Izraela u blizini granice s Libanonom, navodi izraelska vojska.

Gotovo je svakodnevna razmjena vatre između izraelskih snaga i pokreta Hezbolah koji podržava Iran u Libanu, a nekoliko područja južnog Libana pogođeno je tijekom noći.

Poraslo nasilje

U jednom takvom izraelskom napadu ubijen je borac libanonskog Hezbolaha, prema izvoru iz grupe koja je povezana s Hamasom. Nasilje je također poraslo na okupiranoj Zapadnoj obali.

Huti, pobunjenici u Jemenu, također su napali brodove koji su povezani s Izraelom u vitalnim plovnim putevima Crvenog mora, što je izazvalo osvetničke udare SAD i Velike Britanije, dok su odgovornost za napade u Siriji i Iraku uglavnom preuzeli militanti povezani s Iranom koji se protive podršci SAD Izraelu.