NEKA NIKADA NE IZUMIRU Ovo su najtraženija zanimanja u Njemačkoj

radnik skladište
Pexels

Procvat online trgovine potaknut pandemijom korona virusa povećao je potrebu za zaposlenicima u skladišnoj logistici. Prema analizi, oko 45 milijuna online objavljenih oglasa za posao od 2019. do 2023. godine, radnici u ovom sektoru poslova posebno su traženi među poslodavcima. U 162 od 401 okruga u Njemačkoj, ovi oglasi za posao su na 1. mjestu prema analizi Bertelsmann Stiftung.

Pogotovo u urbanim područjima i većim gradovima, administrativni radnici i tajnice su najtraženiji. Iako su na prvom mjestu statistike samo u 101 okrugu, prenosi Spiegel.

Tri zanimanja u padu

Tri zanimanja s najvećim gubicima između 2019. i 2022. su stručnjaci u mehatronici (izgubili 76 mjesta u rangiranju), alatni tehničari (minus 54 mjesta) i bankarski službenici (minus 43 pozicije).

''Poslodavci su posljednjih godina pokazali određenu suzdržanost u mnogim stručnim zanimanjima. Čini se da će se to ponovno promijeniti 2023. godine”, kaže Herdin. Udio radnih mjesta za stručnjake pao je od 2020. do 2022. za više od četiri postotna boda na oko 37 posto. "U prvom polugodištu 2023. opet postoji veći udio radnih mjesta za stručnjake, gotovo 41 posto."

Najveći porast među traženim radnicima dolazi iz zdravstvenog sektora. Oglasi za psihijatre i psihoterapeute skočili su u rangiranju za 106 mjesta, slijede stručnjaci za papir i pakiranje (plus 97), djelatnici u skrbi o djeci i odgajatelji (plus 62), te specijalisti interne medicine (plus 59).

Velike regionalne razlike

Vrijedan je detaljniji pogled na veće gradove i okruge. "Iznenadile su me regionalne razlike. U gradovima i okruzima, 17 različitih zanimanja uspjelo je doći na 1. mjesto", kaže autor studije Gunvald Herdin.

"Vrlo je očit procvat u online trgovini. Budući da svi kupujemo online, sada postoji veća potreba za pomoćnicima, ali i stručnjacima u logistici, špediciji i pakiranju. To otvara nove prilike na tržištu rada", kaže autor.

Zanimanja koja ne izumiru

Prema studiji, traže se ljudi sa svim razinama kvalifikacija. "Suprotno čestoj percepciji, zanimanja pomoćnika ne izumiru. Umjesto toga, ona se kontinuirano mijenjaju u skladu s tržišnim razvojem i digitalizacijom", kaže Herden. Tako su izvan skladišnog gospodarstva u prvom polugodištu 2023. pomoćnici posebno traženi u čišćenju (5. mjesto), u gastronomiji (15. mjesto) i na viljuškaru (20. mjesto).

Na višim razinama, poslodavci traže magistre, tehničare i prvostupnike u organizaciji poduzeća (4. mjesto), računovodstvu (9. mjesto) te u oglašavanju i marketingu (10. mjesto). S magisterijem se objavljuju radna mjesta u prodaji (7. mjesto) i za razvoj softvera (13. mjesto).

Za studiju su autori analizirali oko 45 milijuna oglasa za posao za 1210 zanimanja iz razdoblja od 2019. do lipnja 2023. Oglasi od agencija za privremeno zapošljavanje bili su niže vrednovani. Razlog je ponašanje pri objavljivanju otvorenih pozicija u posredovanju radne snage ne odgovara onome u ostalom gospodarstvu.