NACIONAL DONOSI Dokument grčke policije otkriva da je član BBB-a kod sebe imao nož s oštricom od 8 cm

grčka,policija,atena,BBB
Sotiris Dimitropoulos, Thanasis Dimopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL, Nacional

Nacional ekskluzivno donosi detalje izvješća grčke policije o tome kako su u noći obračuna uočili 25 vozila s hrvatskim registarskim tablicama i stavili ih pod diskretan nadzor, ali su ih Bad Blue Boysi primijetili i lukavo nasamarili svjesno se razdvojivši te krenuvši svatko u drugom pravcu pa je grčka policija u potragu za njima uključila čak i konjičke patrole i prometne kamere, ali su im svejedno pobjegli.

Nacional u posjedu izvještaja grčke policije

"Vozna ophodnja naše Službe otkrila je u 22:00 sata na naplatnoj cesti Elefsina oko 25 vozila registarskih pločica hrvatskih nadležnih organa, za koja je naknadno utvrđeno da su se u njima nalazili navijači zagrebačkog Dinama te su stavljena pod diskretni nadzor na nacionalnoj cesti. Na izlazu s ceste Attiki vozila su se razišla, razvijala brzinu i neka su se nastavila kretati državnom cestom, a neka su ušla na cestu Attiki, sada pomiješana s ostalim vozilima koja su se tuda kretala, zbog čega ih više nije bilo moguće nadzirati. Unatoč tome nastavljeni su napori da se oni ponovno lociraju, kako konjičkim patrolama tako i kamerama za upravljanje prometom.“

Dio je to šokantnog grčkog policijskog dokumenta u posjedu Nacionala koji otkriva da su se radikalni pripadnici navijačke skupine BBB, huliganski navijači zagrebačkog Dinama, koji su nakon krvavog incidenta u noći s prošlog ponedjeljka na utorak sudjelovali u obračunu koji je doveo do pogibije jednog navijača atenskog AEK-a, u Atenu dovezli u organiziranoj koloni automobila. Međutim, kad su shvatili da su već pod nadzorom grčke policije, svjesno su se razdvojili i razbježali u prometu, očito kako bi pobjegli policiji i pod svaku cijenu stigli na navijački obračun u blizini AEK-ova stadiona.

grčka,policija,atena,BBB

Jedan je to od šokantnih detalja koji pokazuju da se radilo o pomno planiranoj operaciji radi unaprijed dogovorenog sukoba s grčkim navijačima, a precizno je opisan u grčkom policijskom spisu koji je Nacional dobio na uvid. Pripadnici radikalnog krila navijačke skupine zagrebačkog nogometnog kluba Dinama mahom su u Ateni u noći s prošlog ponedjeljka na utorak, 7. na 8. kolovoza, uhićeni. Policijski dokument u posjedu Nacionala detaljno otkriva tko su uhićeni, kao i podatke iz osobnih dokumenata koje su imali uz sebe. Grčkoj policiji dali su i imena svojih roditelja.

Kod dvojice mladića pronađeni noževi

Kod P.L, rođenog 2000., šestog na popisu uhićenih, grčka policija pronašla je metalni preklopni nož srebrne boje s crnom drškom, oštrice dužine 8 centimetara i ukupne dužine 18 centimetara.

Još jedan nož pronašli su i kod E.L. rođenog 2001., stanovnika Atene s albanskim dokumentima. I on je uz sebe imao metalni preklopni nož crne boje, oštrice dužine 9 centimetara, ukupne dužine 20 centimetara.

Dokument otkriva i dodatni arsenal zlokobnih rekvizita koji su korišteni u tom huliganskom sukobu. Među njima su i crna jednokratna medicinska maska s vidljivim tragovima krvi, komad drveta dužine 52 cm koji ima mrlju od krvi i na koji je prikovan drugi komad drveta dužine 20,5 cm, drvena daska dužine 120 cm i širine 10 cm, koja ima čavle i mrlje od krvi, tri drvena stupa dužine 83 cm, od kojih dva imaju krvave mrlje, drvena motka dužine 118 cm na kojoj su tragovi krvi, razbijena staklena boca zelene boje, jakog mirisa na zapaljivu tekućinu, unutar koje se nalazi platnena krpa s prozirnom ljepljivom trakom natopljena zapaljivom tekućinom, par bandažnih rukavica s oznakom RDX u plavoj boji, crni ovratnik s oznakom Ω, ovratnik Dinamo sive boje s crvenim točkama, plastični štitnik za zube, ulaznica za utakmicu GNK Dinamo – HNK Hajduk na ime G.B, plastična kutija s oznakom PROFIGHT STORE koja sadrži plastični štitnik za usta, željezna cijev ukupne dužine 180 centimetara na kojoj se vide tragovi smeđe-crvene mrlje, kamen s tragovima smeđe-crvene tvari i još niz rekvizita. Policijsko izvješće, koje Nacional objavljuje u cijelosti, donosi i tijek zbivanja u okolici stadiona AEK-a, kao i detalje policijske akcije koja je rezultirala uhićenjima. Policijski dokument otkriva da je grčka policija bila na vrijeme upozorena da zagrebački huligani dolaze u Atenu te da ih nije uspjela staviti pod adekvatan nadzor i tako spriječiti incident koji je završio smrću jednog i teškim ozljedama više sudionika krvavog incidenta. Dokument također otkriva kako je grčka policija uspjela prikupiti ključne snimke nadzornih kamera, što bi trebalo pripomoći rekonstrukciji kobnih zbivanja. Svi uhićeni suočeni su s nizom ozbiljnih optužbi, koje uključuju i kriminalno udruživanje i brojna druga teška kaznena djela i prekršaje.

Posebno je indikativno to da je najveći broj uhićenih huligana članova BBB-a u ranim dvadesetim godinama, a neki od njih su i jedva punoljetni. Ta činjenica ukazuje na još nešto. Jako je malo vjerojatno da je tolika grupa mladih ljudi samostalno otišla na jedno takvo besmisleno i krajnje rizično putovanje, kako se ispostavilo s kobnom posljedicom. Netko ih je morao organizirano predvoditi, a lako moguće i financirati. Otkrivanje pozadinske organizacije te huliganske ekspedicije trebao bi biti ključni izazov i za hrvatske institucije, koje su u ovakvoj situaciji sada i pod sve većim pritiskom da se pokušaju pobrinuti za prikladan pravosudni tretman najvećeg broja uhićenih u Grčkoj. Kojima potencijalno u Grčkoj prijete višegodišnje zatvorske kazne.

Nacional sada objavljuje cjelovito izvješće grčke policije, s imenima svih uhićenih navijača i svim podacima koje možete pročitati OVDJE