KAOS U RUSIJI Wagner se velikom brzinom približava Moskvi, Putinov avion navodno poletio prema St. Petersburgu

Putin,kadirov,prigožin

Prema informacijama koje dolaze iz više izvora iz Rusije, snage Wagnera prošle su Voronjež i krenule su prema Moskvi. Tamo bi, ako ne budu putem zaustavljene, trebale biti večeras.

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da su ruski avioni pokušali zaustaviti kolonu Wagnera na autocesti M-4 kod Voronježa. Na snimkama se vidi uništena cesta. Prema fotografijama i snimkama, snage Wagnera su dobro naoružane, a imaju protuzračne sustave.

Ipak, nije jasno u ovom trenutku koji je točno cilj Wagnera s obzirom da je teško očekivati da će jedna kolona vozila stići do Moskve i zauzeti grad.

Putin,kadirov,prigožin
Mapa napredovanja Wagnera

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Poljska i Italija odvojeno su poručile kako pomno prate događaje u Rusiji, nakon što je šef privatne vojne formacije Wagner pokrenuo pobunu protiv ruskih vlasti.

Putinov avion poletio, vlasti tvrde da je on u Kremlju

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je rekao da se Putin telefonski čuo s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Uzbekistana Mirzijokevom te predsjednikom Kazahstana Tokajevom. Nije poznat sadržaj razgovora.

Prigožin se još jednom javio.

"Nismo ubili nijednu osobu na putu za Rostov. Bez ispaljenog metka smo zauzeli vojno sjedište u gradu. Nikoga nismo dirali. Ljudi su na ulicama sa zastavama Wagnera", rekao je.Prilazi Moskvi su blokirani. Rade se mitraljeska gnijezda, stavljaju se vreće s pijeskom. Kruže i snimke navodnih rovova koji se užurbano kopaju.

Avion kojim se inače koristi Putin poletio je iz Moskve prema Sankt-Petersburgu. Nakon nekog vremena avion je nestao s Flightradara, a što najvjerojatnije znači da je isključio uređaje za praćenje.

Nije poznato je li Putin bio u avionu. Peskov je ranije objavio da je Putin u Moskvi i da radi u Kremlju.

Moskva se priprema za obranu

U Moskvi će biti isključen internet ako to bude potrebno, objavili su ruski mediji.Sergej Nariškin, šef ruske obavještajne službe SVR, rekao je da je jasno da ono što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata nije uspjelo, izvijestila je novinska agencija TASS.

Ruska sigurnosna služba pretresla je imanje grupe Wagner u Sankt-Petersburgu.

Nepotvrđena izvješća ruskih medija kažu da su pronašli 47 milijuna dolara u gotovini u kartonskim kutijama u blizini ureda Jevgenija Prigožina.

Vođa paravojne skupine rekao je da je novac namijenjen za pokrivanje plaća i drugih troškova za njegove borce.

Ranije smo prenosili vijesti iz Rusije prema kojima šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, nije posustao nakon vandrednog obraćanja Vladimira Putina. U svojoj  poruci, Prigožin je istakao da se njegova grupa neće predati ni na zahtjev predsjednika ni na zahtjev bilo koga drugog.

"Predsjednik je u dubokoj zabludi ako misli da ćemo izdati našu domovinu. Mi smo pravi patrioti koji se bore za bolju budućnost. PMC Wagnerovi borci se neće predati predsjedniku, Federalnoj službi sigurnosti ili bilo kome drugom, jer želimo da naša zemlja živi bez korupcije, propasti i birokracije",  poručio je Prigožin.

Prigožin: "Mi smo prave patriotske snage"

Ističe da su oni pravi patrioti koji se bore za svoju domovinu, dok su se oni koji im se suprotstavljaju okupili oko "ološa".

"Dok smo se borili u Africi, rečeno nam je da je potrebna naša pomoć. Međutim, nakon što smo otišli, naša pomoć je zanemarena, a novac je završio u tuđim džepovima. Kada smo poslani u rat protiv Ukrajine, naše oružje, municija i novac namijenjeni toj svrsi su nestali. Vodeći dužnosnici su čuvali sve za sebe, uključujući i današnju situaciju kada netko pokušava napasti Moskvu. Sada ne štedimo ništa. Napadamo avionima i helikopterima kolone u kojima se nalaze nevini ljudi. Naša borba je usmjerena na one koji su se okupili oko ološa, dok mi, istinski patrioti, stojimo zajedno", zaključio je Prigožin.

U međuvremenu, ruski mediji izvještavaju o uklanjanju plakata koji pozivaju ljude da se pridruže Wagneru diljem ruskih gradova. Čečenski lider, Ramzan Kadirov, izjavio je da su njegove snage spremne pružiti pomoć u gušenju pobune vođe plaćenika Wagnera, Evgenija Prigožina, i da će, ako bude potrebno, primijeniti oštre metode.

Kadirov i dalje uz Putina

Kadirov je nazvao Prigožinovo ponašanje "udarom noža u leđa" i pozvao ruske vojnike da ne popuste pred "bilo kakvim provokacijama".

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izjavio da će slomiti ono što naziva "oružanom pobunom", nakon što je Prigožin preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u pokušaju svrgavanja vojnog vodstva.

Prigožin je zatražio dolazak ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova u Rostov. Kritizirao ih je zbog njihovog katastrofalnog vodstva u ratu protiv Ukrajine te je istaknuo da ima 25.000 boraca koji će "uspostaviti pravdu". Također je, bez pružanja dokaza, tvrdio da je ruska vojska izvršila zračni napad u kojem je ubijen velik broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner, što je ministarstvo obrane demantiralo.

Situaciju komentiraju i Ukrajinci

Ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove, Anton Gerashchenko, također je reagirao na današnju pobunu Wagner grupe protiv ruskog vođstva.

Gerashchenko je podijelio priopćenje Wagnera na Telegramu u kojem se navodi: "Putin je napravio krivi izbor. Sada će snositi posljedice. Uskoro ćemo imati novog predsjednika." Iz ruskih Telegram kanala stižu izvještaji da su vojnici Wagner PMC-a ušli u gradove Voronjež, Krasnodar i Volgograd te da naišli na malo otpora.

Helikopter gađao skladište nafte

Ruski sigurnosni izvor je izjavio Reutersu da su borci Wagnera također preuzeli kontrolu nad vojnim objektima u gradu Voronježu, udaljenom oko 500 kilometara južno od Moskve.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka helikoptera kako gađa skladište nafte u ruskom gradu Voronježu. Radi se o gradu u koji su jutros ušle snage Wagnera, a koji se nalazi oko 600 kilometara od Moskve.

Sadržaj se učitava...

Na snimci se vidi helikopter, navodno ruski Ka-52, kako se približava skladištu nafte, a onda odlazi. Kamera se vraća na skladište i vide se veliki plamen i eksplozija.

Kao odgovor na Prigožinove izjave, ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) pokrenula je kazneni postupak protiv njega zbog oružane pobune. FSB tvrdi da su njegove izjave "poziv na početak oružanog građanskog sukoba na ruskom teritoriju".