Je li smrt zloglasnog vođe Škorpiona izrežirana?

Slobodan Medić, lažirana smrt
31. prosinca u prometnoj nesreći na putu Sremska Mitrovica - Veliki Radinci.

Odmaglio u Rusiju

U Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici jučer su za "Dnevni avaz" kazali da ne mogu odgovoriti na  pitanja o ovoj nesreći, jer informacije može davati samo glasnogovornik, koji je imao slobodan dan.

U međuvremenu, nimalo nije splasnuo interes javnosti u regiji za detalje ove nesreće, kojih skoro da i nema. U komentarima po internet-portalima i forumima pretresa se Medićev životni i ratni put.

Među brojnim teorijama o ovoj nesreći je i ona da ovaj zlikovac, poznat po naredbi da mučki budu ubijena šestorica Srebreničana, od kojih su trojica bila skoro djeca, 1995. godine kod Trnova, uopće nije mrtav.

- Samo se plašim da nije sve izrežirano, a on s obitelji odmaglio u Rusiju ili negdje drugdje pod lažnim imenom, zato je možda izašao na vikend. Sve je moguće - piše u jednom od mnogih komentara na jednom od srbijanskih portala ispod teksta o Medićevoj pogibiji.

Ima i onih koji smatraju da je Medić ubijen jer je "previše znao".

- Klasična likvidacija, provjeren recept. Vjerojatno je htio čovjek da progovori. Slična stvar bila je i s Borkom Vučinić. Po mom ubjeđenju, oboje su likvidirani - napisao je čitatelj internet-izdanja jednih tamošnjih novina.

Datum sahrane

Za "teorije zavjere" u slučaju pogibije nekadašnjeg vođe "Škorpiona" čula je i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. U razgovoru za "Avaz" Biserko, također, ističe da je čudno što nema zvanične potvrde o tome je li Medić uistinu poginuo.

- I ja sam načula za te sumnje, ali ne mogu ništa potvrditi. Nemam nikakvih dodatnih informacija niti indicija za nešto preciznije, ali ipak se priča o sumnjama u Medićevu pogibiju. Svi pričaju, a nemaju ništa - kaže Biserko.

Regija se, također, pita zašto nema nikakvih fotografija s mjesta nesreće u kojoj je troje ljudi poginulo te zašto nema informacija o datumu Medićeve sahrane.

Slično pričama o Arkanu

Sonja Biserko kaže da i u slučaju da misterija o Medićevoj smrti potraje, teško da će oni koji bi htjeli saznati pravu istinu i doći do nje. Podsjeća i da se dan-danas, 14 godina nakon smrti zločinca Željka Ražnatovića Arkana, često poteže pitanje je li njegova smrt možda lažirana, ali da odgovora nema.

- Kada su takvi slučajevi u pitanju i ako je država iza toga, teško da se tu može nešto pokrenuti - kaže Biserko.

Bez prekršaja u zatvoru

Nakon vijesti o pogibiji jednog od najozloglašenijih zlikovaca doznalo se i da je Medić od lipnja prošle godine iz zatvorenog dijela Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sremska Mitrovica prebačen u poluotvoreni dio.

- Pravo za odlazak na vikend i u vrijeme praznika Medić je stekao poslije osam godina provedenih u zatvoru, računajući i vrijeme provedeno u pritvoru. U tom periodu nije napravio nijedan disciplinski prekršaj - kazali su u tom zavodu medijima.

Ukupno 58 godina

Medić je uhićen lipnja 2005. godine, dan nakon što je Haško tužiteljstvo na suđenju Slobodanu Miloševiću prikazalo videosnimak ubojstva šestorice Bošnjaka, koji su napravili sami pripadnici "Škorpiona". Na osnovu tog snimka, u Beogradu je presuđeno Slobodanu, Aleksandru i Bransilavu Mediću te Peri Petraševiću. Dobili su ukupno 58 godina zatvora.