Japan: Povišena radijacija u mlijeku i brokoliju

Kontaminirano mlijeko pronađeno je u prefekturi Ibaraki, a brokoli u Fukušimi, gdje se i nalazi elektrana oštećena 11. ožujka u snažnom potresu i cunamiju. U izvještaju se ne navodi više detalja. Informacija je objavljena u vrijeme rasta bojazni za sigurnost japanskih prehrambenih proizvoda.

Francuska je apelirala da Europska komisija uvede "sistemske kontrole" novih proizvoda koji stižu iz Japana u EU, zbog straha od nuklearne kontaminacije, saopćio je u Parizu Ministarstvo poljoprivrede.

Manji tragovi radioaktivnih čestica, za koje se pretpostavlja da su stigle iz elektrane Fukušima Daiči, otkriveni su na Islandu. Tragovi joda 131 pronađeni su tijekom vikenda u koncentraciji koja nije opasna po ljudsko zdravlje u filteru za zrak u centru za kontrolu nivoa radijacije u Rejkjaviku, saopćile su danas islandske vlasti.

Jod 131 otkriven je i u kanadskom Njufaundlendu, kao i na zapadu SAD. Ova materija može biti opasna ako uđe u ljudsko tijelo u većoj količini, a u stanju je da kontaminira proizvode poput mlijeka i povrća.

"Samo je pitanje dana kada će se ovo raširiti po čitavoj sjevernoj hemosferi. Što se tiče Evuope, neće biti bojazni za zdravlje ljudi. Sa zdravstvenog aspekta, fokus je na Japanu", izjavio je Andreas Štol, vodeći naučnik norveškog Instituta za ispitivanja vazduha.

Srna