VIDEO  Izrael objavio snimke probijanja kroz Gazu. Postavljaju zastave na osvojena područja

Izraelska vojska

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su snimke svojih kopnenih operacija unutar Pojasa Gaze.

Na snimkama se vidi kako vojnici probijaju graničnu ogradu i zatim, uz podršku tenkova, napreduju u Pojasu Gaze.

Video također prikazuje provođenje brojnih zračnih napada, piše Sky News.

IDF navodi da su operacije provedene u blizini prijelaza Erez na sjevernoj granici između Izraela i Gaze.

“Uočili smo nekoliko terorista koji su izlazili iz tunela u Pojasu Gaze. Nakon identifikacije vojnici su se s njima sukobili i ubili ih ili ozlijedili. Dodatno, naši zrakoplovi su napali dvije baze terorističke organizacije Hamas i ubili nekoliko terorista”, objavio je IDF.

Vojnici na snimku, snimljenom u subotu, vide se kako stavljaju izraelsku zastavu na krov odmarališta u Gazi. CNN je geolocirao video na područje nešto više od dvije milje od granice Gaze i Izraela.

“Vojnici 52. bataljona 401. brigade mašu izraelskom zastavom u srcu Gaze, pored plaže”, čuje se kako vojnik govori na snimku, snimljenom nekoliko milja sjeverno od centra Gaze.

“Nećemo ni oprostiti ni zaboraviti, i nećemo stati do pobjede”, kazao je vojnik.

Ranije u nedjelju, tenkovi i oklopna vozila IDF-a viđeni su kako se približavaju granici, dok su helikopteri, dronovi i borbeni avioni letjeli iznad njih.

Sjeverno od trake viđena je velika kolona vozila. Stacionarni tereni dalje od granice, koji su prije samo nekoliko dana bili puni tenkova i oklopnih vozila, sada su skoro prazni, što sugeriše da su se trupe približile perimetru.

Veliki broj žrtava

U izraelskim napadima na Gazu od 7. listopada ubijeno je 8.005 Palestinaca, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi. Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 milijuna stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardiranja i potpune blokade enklave.