VIDEO  Eruptirao vulkan Etna, naloženo da se otkažu letovi iz talijanske zračne luke

etna,vulkan,erupcija
Etna 2022. godine

Letovi iz zračne luke u Cataniji otkazani su jutros zbog erupcije vulkana Etne, objavila je tvrtka koja upravlja zračnom lukom.

Tvrtka Sac je izvijestila da će aerodrom biti zatvoren do 13 sati. Etna na otoku Siciliji jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu. S visinom od 3300 metara ujedno je najviši vulkan u Europi.

Zašto Etna eruptira tako često?

Geoznanstvenici još pokušavaju shvatiti zašto Etna eruptira tako često i na tako mnogo različitih načina. Tijekom tisućljeća, gotovo svaka vrsta erupcije se javila na Etni – mirni potoci lave, prskajuće vatrene fontane, pa čak i smrtonosni vulkanoklastični tokovi, pregrijana mješavina pepela, lave i fragmenata plinova.

Kao i kod svih vulkana, magma unutar Etne sadrži mjehuriće plina kao što su ugljični dioksid, sumporni dioksid i voda. Etna je jedan od najplinovitijih vulkana na Zemlji. Keith Putirka, petrologist na California State University koji je proučavao Etnin magmatski sustav, je rekao kako Etna izbacuje više ugljičnog dioksida nego bilo koji drugi vulkan.

„Iako Etna nije masivni vulkan, izbacuje ogromne količine ugljičnog dioksida. Da postoji još nekoliko vulkana poput Etne na planeti, klima bi se mogla ozbiljno promijeniti“, kaže Putirka.

Znanstvenici smatraju da kada se magma duboko ispod vulkana diže prema površini, razlika između brzog i sporog uspona može utjecati na vrstu erupcije. Kada se magma kreće brzo, plin ostaje zarobljen u rastaljenim stijenama te eksplodira kada se iznenadno pusti na vulkanskom otvoru. Ako magma putuje polako, ima vremena za otpuštanje mjehurića, što dovodi do puno magme ali bez eksplozija.

Viskoznost magme također igra ulogu u erupciji vulkana.  Debela, ljepljiva magma može zadržati mjehuriće plina duže nego nisko-viskozna magma.

Prva zabilježena erupcija Etne datira iz 1500. godine prije Krista, ali vulkan je mnogo stariji, s prvim izlijevanjima lave prije 500 000 godina. Zahvaljujući zanimanju geologa, može se odrediti datiranje starije lave koje ukazuje na to da je vulkan imao razdoblja mirovanja.

„Morala su postojati razdoblja kada je vulkan mirovao, inače bi bio puno veći“, rekao je Putirka.

Etnin položaj je još jedna geološka zagonetka. Jedan je od najvećih svjetskih vulkana, visok više od 3 330 metara, smješten je blizu dodirne točke dviju tektonskih ploča. Dakle, blizu dodirne točke, a ne na njoj. To neobično mjesto zbunjuje znanstvenike već desetljećima. Osim ako nisu smješteni na vrhu žarišta, većina vulkana na Zemlji se nalazi na mjestu gdje se tektonske ploče razdvajaju ili sudaraju na način da se podvlači jedna ispod druge (subdukcijska zona). Na području Mediterana, Afrička ploča se sudara s Europskom a dio nje se podvlači pod istočno Sredozemlje.

Etna je predaleko od svoje subdukcijske zone da bi se time objasnio vulkanski magnetizam, većina istraživača se slaže. Zahvaljujući nedavnim, detaljnim pogledima na duboku strukturu zone sudara, znanstvenici smatraju da se Afrička ploča koja tone blizu Etne iskidala, puštajući vruće kamenje koje je probušilo koru ispod Sicilije.

„Čak i nakon što je konstantno promatran više od 2 000 godina, vulkan Etna još uvijek sadrži mnoge misterije. Na fundamentalnoj razini, postoji mnogo toga što još uvijek ne razumijemo u smislu erupcije“, rekao je Putirka.