DOŽIVOTNI ZATVOR Kineske vlasti osudile američkog umirovljenika

kina,špijunaža,Hong Kong,CNN

78-godišnji američki državljanin osuđen je na doživotni zatvor od strane kineskog suda zbog optužbi za špijunažu, izvještava CNN.

John Shing-Wan Leung, koji uz američko i kinesko posjeduje i državljanstvo Hong Konga, osuđen je za špijunažu i dobio doživotnu kaznu u ponedjeljak na Narodnom sudu u istočnom gradu Suzhou, prema priopćenju na društvenim medijima suda.

Leung je uhićen 15. travnja 2021. godine od strane sigurnosnih vlasti u provinciji Jiangsu, u gradu Suzhou, prema kratkom priopćenju koje nije pružilo pojedinosti o optužbama.

Sud je također oduzeo osobnu imovinu vrijednu 500.000 juana (71.797 američkih dolara), dodaje se u priopćenju.

Kineske vlasti i državni mediji prethodno nisu objavili nikakve informacije o Leungovom uhićenju niti o sudskom postupku koji je doveo do njegove osude. U Kini, slučajevi koji uključuju državnu sigurnost obično se rješavaju iza zatvorenih vrata.

Osuđivanje Leunga dolazi u trenutku kada su odnosi između Pekinga i Washingtona na najnižoj točki u pola stoljeća zbog sve jačeg trgovinskog, tehnološkog, geopolitičkog i vojnog suparništva.

Leung je među sve većim brojem stranih državljana koji su uhvaćeni u širem kineskom obračunu protiv špijunaže pod vodstvom vođe Xi Jinpinga.

U ožujku su kineske vlasti uhitile japanskog zaposlenika tvrtke Astellas Pharma u Pekingu zbog sumnje u špijunažu - to je 17. japanski državljanin koji je uhićen u Kini od uvođenja zakona o protušpijunaži 2014. godine.

U drugom medijski eksponiranom slučaju, dvojica Kanađana - bivši diplomat Michael Kovrig i poslovni čovjek Michael Spavor - bili su uhićeni u Kini gotovo tri godine.

Njihovo uhićenje zbog optužbi za špijunažu krajem 2018. godine uslijedilo je nakon što je Kanada uhitila kinesku poslovnu ženu i izvršnu direktoricu Huaweija Meng Wanzhou zbog američkog naloga za uhićenje povezanog s poslovnim poslovima tvrtke u Iranu.

Peking je ponovno negirao da su njihovi slučajevi politička osveta, ali ova dvojica muškaraca su ipak pušteni istog dana kada je Kanada dopustila da se Meng vrati u Kinu.

Prošlog mjeseca, Kina je donijela sveobuhvatnu izmjenu već širokog zakona o protušpijunaži, koja će stupiti na snagu 1. srpnja.

Nova zakonodavna mjera proširila je definiciju špijunaže tako da obuhvaća ne samo državne tajne i obavještajne podatke, već i "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese", kao i kibernetičke napade na državne organe ili kritičnu infrastrukturu informacija.