DALEKO OD PRIMIRJA Hamas ponudio oslobađanje dijela talaca, Izrael sravnio sa zemljom naselje od 25 zgrada

Hamas

BBC-JU je potvrđeno da je Hamas ponudio oslobađanje nekih talaca u zamjenu za trenutni prekid vatre. Izrael na to zasad nije pristao.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su nove informacije o statusu talaca. Kažu da su većina talaca živi. "Više od 20 talaca mlađe je od 18 godina, dok je njih 10-20 starije od 60 godina", objavili su.

IDF je rekao da je broj nestalih između 100 i 200 ljudi, dok je glasnogovornik Hamasovog vojnog krila, brigade Al-Qassam, rekao u videoizjavi u ponedjeljak da je broj najmanje između 200-250.

Glasnogovornik Abu Obaida rekao je da brigade Al-Qassama drže oko 200 talaca, dok ostale drže druge "militantne formacije" u Gazi, dodajući da ne može utvrditi točan broj talaca zbog stalnog izraelskog bombardiranja.

Razorena cijela četvrt

U Zahri, gradu na sjeveru, stanovnici su rekli da je cijela četvrt od oko 25 višekatnica sravnjena sa zemljom. Primili su izraelske poruke upozorenja na svoje mobilne telefone u vrijeme doručka, no deset minuta kasnije uslijedio je mali udar bespilotne letjelice, a pola sata nakon početnog upozorenja borbeni zrakoplovi F-16 srušili su zgrade u ogromnim eksplozijama i oblacima prašine.

"Sve o čemu sam ikad sanjao i mislio da sam postigao je nestalo. U tom stanu bio je moj san, moje uspomene s mojom djecom i suprugom, bio je miris sigurnosti i ljubavi", rekao je Ali, stanovnik okruga, u telefonskom razgovoru za Reuters odbivši dati svoje puno ime iz straha od odmazde.

Jeruzalemska pravoslavna patrijaršija, glavna palestinska kršćanska denominacija, priopćila je da su izraelske snage napale crkvu Svetog Porfirija u gradu Gazi, gdje su kršćani i muslimani protjerani iz svojih domova tražili utočište.

Video s mjesta događaja u crkvenom kompleksu prikazuje ranjenog dječaka kako ga noću iznose iz ruševina. Radnik civilne zaštite rekao je da su dvije osobe na gornjim katovima preživjele, a oni na nižim katovima su ubijeni i još su u ruševinama.

Nije bilo trenutačnih komentara iz Izraela, koji kaže da čini sve što može kako bi zaštitio civile, ali mora uništiti Hamas nakon njegovog ubilačkog napada na Izrael. Dužnosnici su rekli kako vjeruju da se militanti skrivaju unutar i ispod civilnih zgrada.

Ured Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja priopćio je da je više od 140.000 domova - gotovo trećina svih domova u Gazi - oštećeno, a gotovo 13.000 potpuno uništeno.