CHARLES III. Kralj s tugom odao počast majci, spomenuo Camillu i Williama te iznenadio s toplom porukom Harryju i Meghan

Charles III.,Princ Charles
Daniel Leal/Afp

Novi britanski kralj Charles III. obratio se britanskoj i svjetskoj javnosti, nešto više od 24 sata nakon što je s 96 godina preminula njegova majka i najdugovječnija britanska kraljica Elizabeta II.

"Obraćam vam se danas s osjećajima tuge, započeo je vidno emocionalni kralj. Tijekom cijelog života kraljica je bila inspiracija nama i cijeloj obitelj. Kraljica Elizabeta lijepo je proživjela život i služila naciji. Tu službu narodu obećavam vam i ja. Zahvalan sam svim na izrazima sućuti, iz svih nacija. Njezina ljubav, vodstvo i razumijevanje bili su primjer svima nama. Proživjela je ispunjen život, održala je obećanje cjeloživotne službe. U svim zemljama Commonwealtha i cijelom svijetu prisutan je velik osjećaj zahvalnosti prema mojoj majci", kazao je u kratkom obraćanju novi britanski kralj.

Sadržaj se učitava...

Dodao je da se Elizabeta na svoj 21. rođendan "zaklela i posvetila život ljudima". To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Poduzimala je žrtve, nikad se nije mijenjala. U svom životu vidjeli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom, rekao je, prenosi Jutarnji list.

"Kao što svaki pripadnik moje obitelji može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na prijestolje, Ujedinjena Kraljevina je bila pod pritiskom posljedica Drugoga svjetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promijenila. Nevjerojatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada mijenja. Više neću moći dati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vrijeme promjene za moju obitelj. Moja draga Camilla, koju sam oženio prije 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj nasljednik William sada postaje vojvoda od Cornwalla, što sam ja bio više od pet desetljeća", objavio je kralj.

Osvrnuo se i na princa Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle.

"Želim iskazati ljubav Harryju i Meghan. U ovim trenucima bit ćemo svi zajedno, kao Commonwealth, kao zajednica. U ime cijele obitelji mogu ponuditi najveću zahvalnost za vašu sućut i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo reći hvala za svu ljubav i predanost obitelji, predanost zemljama i nacijama kojima je služila sve ove godine", zaključio je kralj Charles III. svoj govor.