BIDEN SE OBRATIO NACIJI "Neću dopustiti da Putin i Hamas pobijede"

Joe Biden
REUTERS/Evelyn Hockstein

Američki predsjednik Joe Biden u svom je govoru u Bijeloj kući zatražio podršku Amerikanaca milijarde dolara vrijednom novom paketu pomoći za Izrael i Ukrajinu, dodavši da je podrška SAD-a ključna za dvije ratom zahvaćene saveznice.

Biden je u istoj rečenici povezao pripadnike Hamasa koji su početkom mjeseca ubili 1400 osoba u napadu u južnom Izraelu te ruskog predsjednika Vladimira Putina, čiji su vojnici u veljači prošle godine pokrenuli agresiju na Ukrajinu, prenosi Index.

"Suočavamo se s točkom prekretnice u povijesti. Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima će odluke koje donosimo danas oblikovati budućnost u narednim desetljećima", rekao je američki predsjednik na početku svog obraćanja.

Rekao je da se upravo vratio iz Izraela i susreo s Izraelcima koji su preživjeli napad Hamasa 7. listopada.

"Kao predsjedniku, za mene nema većeg prioriteta od sigurnosti Amerikanaca koji su taoci", rekao je Biden.

Dalje kaže da je Hamas izvor čisto zla. "Rizik je sukob i kaos bi se mogao proširiti na druge dijelove svijeta... posebno na Bliski istok", kaže Biden.

Kaže da SAD i njegovi saveznici "rade na izgradnji bolje budućnosti" za Bliski istok.

Onaj koji kaže da je stabilniji i "povezani sa svojim susjedima".

Kaže da se odbijanje pomoći Izraelu i Ukrajini "jednostavno ne isplati".

Biden usporedio Hamas s Putinom

Biden je Hamas usporedio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali im je zajedničko jedno: obojica žele potpuno uništiti susjednu demokraciju."

"Znam da se ovi sukobi čine daleko - i prirodno je zapitati se zašto je to Amerikancima važno? Pobrinuti se da Izrael i Ukrajina uspiju ključno je za američku nacionalnu sigurnost. Ako ne zaustavimo Putinov apetit za moći i kontrolom u Ukrajini, on se neće ograničiti na Ukrajinu", rekao je.

"Nevini Palestinci žele živjeti u miru"

Predsjednik SAD-a smatra da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici u Gazi prije tri dana, kao što su to tvrdili dužnosnici Hamasa. 

"Srce mi je slomljeno zbog tragičnog gubitka života Palestinaca", uključujući one koji su poginuli u eksploziji bolnice u Gazi. "Što nisu učinili Izraelci", dodaje.

"No, ne možemo ignorirati ljudsku stranu nevinih Palestinaca koji samo žele živjeti u miru", rekao je.  

Biden napominje da protivnici SAD-a prate razvoj oba ratna sukoba te bi, ovisno o njihovom ishodu, mogli izazvati nevolje i u drugim svjetskim područjima. 

"Neću dopustiti da Hamas i Putin pobijede"

Svoj govor završio je podsjećajući na tajno putovanje u Ukrajinu preko Poljske na koje je otišao ranije ove godine kako bi iskazao podršku Zelenskom i Ukrajini.

"Jači smo nego ikada prije. Amerika je još uvijek svjetionik svijetu. Još uvijek. Ne možemo dopustiti da sitna stranačka, ljutita politika stane na put našoj odgovornosti kao velike nacije. Neću dopustiti da Hamas i Putin pobijede", zaključuje Biden.