SVE SE VRAĆA Prva općina u Hercegovini mogla bi bankrotirati zbog nakrcane administracije i dugova

Bileća
Hercegovina.info

Od kada je došlo do promjene vlasti u Općini Bileća, novo rukovodstvo te općine susreće se sa stalnim problemima. Pored toga što je naslijeđen dug od preko 20 milijuna maraka, svakodnevnica u ovoj maloj hercegovačkoj općini je i stalna blokada financijskih računa.

Kako su nam potvrdili u ovoj općini, u tijeku ove sedmice očekuju i novu blokadu računa i to po tužbi „Hercegovina puteva“, kojima se duguje 433 tisuće maraka. Novac za spomenute radove financirala je Vlada Republike Srpske, ali prethodna vlast ove općine ta sredstva je iskoristila kako bi isplatila plaće zaposlenim.

„Projekt rekontrukcije ulica u Bileći 2019. godine financirala je Vlada Republike Srpske, ali zbog ograničenih rokova, novac za te namjene prebečan je na račun Općine Bileća. Riječ je o namjenskim sredstvima. Općina je bila u obvezi da ta sredstva plati dobavljaču nakon izvršenih radova, međutim ta sredstva su otišla u druge svrhe, točnije podijeljene su plaće svim proračunskim korisnicima. Po sudskoj presudi moramo isplatiti preko 590 tisuća KM”, istaknuo je za Hercegovina.info Miljan Milićević, načelnik Odjela za financije općine Bileća.

Bileća

Iako je ova općina uspjela do sada vratiti 2,5 milijuna maraka po ranijim obavezama, od čega je 1,5 milijuna dug prema Poreznoj upravi, svakodnevno pristižu nove presude. Načelnik općine Bileća Veselin Vujović ističe da je situacija izuzetno teška i ako ne bude pomoći od strane Vlade RS, općinu čeka bankrot.  

“Ako ne pomogne Vlada i cijela država, općina Bileća će bankrotirati. U pitanju je likvidnost same općine, ne možemo dijeliti plaće, redovne isplate proračunskim korisnicima. Rashodi su zbog toga veliki. Isplatili smo poslednju plaću radnicima općine za deseti mjesec, a svima ostalima za deveti”, kaže načelnik općine Bileća Veselin Vujović.

Trenutno najveći problem ove općine predstavlja prekomjeran broj zaposlenih u općinskoj administraciji. Samo za plaće za skoro 300 radnika na proračunu izdvaja se više od 65 posto godišnjeg proračuna. Plaće kasne, novca nema, a radnici se plaše mogućih otkaza. Kako neslužbeno saznaje Hercegovina.info, zbog dugovanja danas je isključena i struja u zgradi ove općine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.