Sukob Srba i policije na Kosovu, čuju se pucnjevi i detonacije

Kosovo sukob Srba i policije
EPA

Kosovska policija danas je suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali kako bi spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore - sudjelovalo je tek oko 1500 birača od oko 45.000 upisanih, prenosi Index.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana. U Zvečanu je eskalirala situacija kad su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave. Letjele su šok bombe i suzavac, a prosvjednici su uzvratili kamenjem i bocama. Ima ozlijeđenih.

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima puno ozlijeđenih s obje strane.

Čuju se pucnjevi i detonacije. Ozlijeđeni su smješteni u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni s težim ozljedama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovo sukob Srba i policije

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja tijekom sukoba u Zvečanu, rekao je za RTS državni tajnik Ministarstva obrane Nemanja Starović. Ističe da je jedan od njih u vrlo teškom stanju.

"I još veliki broj naših sunarodnjaka koji su mirno prosvjedovali... brojni od njih su lakše ozlijeđenii", rekao je Starović u emisiji "Oko".

Helikopter KFOR-a nadlijeće to područje. U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

Više od 53 osobe imaju različite vrste ozljeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrjelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.