STOŽER HNŽ: Ne skriva se broj oboljelih, prvooboljeli nije umro

Stožer civilne zaštite HNŽ-a
Fena

Na konferenciji Stožera civilne zaštite HNŽ-a danas su demantirali da se u Mostaru krije broj zaraženih osoba, što se dalo naslutiti iz nekih izjava i medijskih objava.

Doktor Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo odgovarajući na pitanja novinara koliko je testova urađeno i zašto se ne šalju u Sarajevo kazao je da se radi o štednji testova.

Sve prve slučajeve smo slali na potvrdu u Sarajevo i oni su bili potvrđivani i pokazalo se da je laboratorij u Mostaru na razini zadatka. Sad više ne šaljemo, što radi brzine ovog što se događa, a i da ne radimo dupla testiranja, i što racionalnije koristimo testove što imamo“, objasnio je Avdić. Prema njegovim riječima u zadnja 24 sata urađena su 32 testa, od čega su 2 pozitivna.

Doktor je zadovoljan jer je oboje novozaraženih ostalo u poznata dva klastera. Ženska osoba iz Mostara s prvooboljelim, a drugi slučaj uz Igman. Time se praktično potvrdilo naše pisanje da je novooboljela osoba osoba koja je putovala s prvooboljelim.

Demantirana je i glasina da je prvooboljeli preminuo. „Njegovo stanje je ono što zovemo srednje-teško, on je na raspiratoru, i nije promijenjeno od jučer“, kazao je Avdić.

Novinari su pitali i je li prvooboljeli kronični bolesnik, na što je odgovoreno da nije, iz čega je razvidno da koronavirus nije nimalo bezazlen, kako neki shvaćaju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.