STATUS CIVILNE ŽRTVE Tisuće djece rođene nakon silovanja tijekom rata u BiH dobilo svoja prava

Rat u BiH
EPA

Djeca rođena uslijed ratnog zločina silovanja u Bosni i Hercegovini dobila su status civilne žrtve rata gotovo 30 godina nakon okončanja nasilja u toj zemlji, priopćilo je danas Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH.

BiH nema službene podatke o tome koliko je djece rođeno nakon silovanja. Procjene udruženja "Zaboravljena djeca rata" govore da ih je između 3000 i 5000. Izmjenama Zakona o civilnim žrtvama rata Federacije BiH djeca rođena nakon silovanja u ratu prvi su put dobila status civilne žrtve rata. 

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH tvrdi da je BiH prva zemlja u svijetu koja je zajamčila prava djece rođene nakon silovanja u ratu. Tim izmjenama žrtvama rata daje se prednost u korištenju zdravstvenih usluga i povoljnijih uvjeta školovanja do 35. godine te se nalaže prioritetno zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, prenosi Hina.

Ministar: Ovaj potez pomaže u suočavanju s prošlošću

"Primjenom toga zakona, donesenog nakon skoro trideset godina čekanja, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike čvrsto stoji uz žrtve i osigurava da njihova prava budu zaštićena", navelo je Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH. 

Resorni ministar ocijenio je kako se radi o potezu kojim se također pomaže u suočavanju s prošlošću i izgradnji društva koje ne tolerira nasilje i poštuje ljudska prava. Iz ovog ministarstva pozvali su sve žene silovane u ratu, kao i nakon toga rođenu djecu, da se registriraju kako bi ostvarili zakonom utvrđena prava i očuvali istinu o ovom zločinu. 

U brojnim sudskim predmetima pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima utvrđeni su slučajevi silovanja kao ratnog zločina i rođenja djece nakon tog nasilnog čina.