FOTO  SASTANAK U VIJEĆNICI Bešlić i pripadnici NATO-a o gašenju požara i protupožarnoj bazi u Mostaru

NATO Bešlić
hercegovina.info

Mostar su danas posjetili pripadnici NATO stožera u BiH na čelu sa zapovjednikom Mortenom Henriksenom. Razgovaralo se o suradnji između NATO-a, OS BiH i civilnih vlasti, ali ponajviše o gašenju požara i eventualnoj protupožarnoj bazi u Mostaru.

"Danas imamo zadovoljstvu susresti se sa g. Mortenom koji je na čelu NATO-a u BiH. Imali smo priliku razgovarati o mnogim segmentima suradnje između OS BiH i NATO-a. Moram reći da imamo jednu dobru suradnju koja godinama traje. U nekim segmentima ona je više nego dobra, kao primjerice gašenje požara. Na ovom sastanku sam između ostaloga istakao da bi OS BiH trebale biti bolje opremljene za gašenje požara i mislim da nam NATO na tom putu može puno pomoći.

Isto tako spomenuli smo vrijeme  COVIDA-a koje je iza nas. Između ostaloga zamolio sam da se pomognu naš Dom zdravlja i zdravstvene ustanove koliko je god to moguće od strane NATO-a. Dogovorili smo se da napravimo jedan projekt koji može biti od interesa za sve. To je poziv za bivše vojnike NATO-a da posjete BiH i sva mjesta u kojima su bili, u jednoj turističkoj ruti. Nadamo se da će ljudi iz NATO-a prihvatiti taj poziv, da vide kako BiH napreduje, ali i da vidimo kako sve te ljude uključiti u brži razvitak BiH."

Na pitanje novinara o gašenju požara bez air traktora i nabavci istog Bešlić je rekao.

"Upravo je to bila tema kako pomoći OS BiH. Mislim da je to za jednu županiju preskupo. Ja sam podsjetio zapovjednike NATO-a, da je prije petnaestak godina bio jedan dogovor s NATO-om da se napravi jedna protupožarna baza u gradu Mostaru na aerodromu, s koje bi se ujedno mogao i cijeli Jadran. Stoga sam pokrenuo tu priču danas. Budući da ne možete odmah očekivati odgovor možemo se nadati nekom pomaku. Što se tiče naše županije ona je najugroženija požarima i svi smo zainteresirani za jednu takvu stvar. Air traktor bi bio odličan, no kada gori na sve strane i nekoliko njih je malo. Vjerujem da je ovo početak nekih razgovora koji će donijeti neka rješenja po tom pitanju."

Novinarima se potom obratio zapovjednik NATO stožera u BiH Morten Henriksen.

"Zadovoljstvo mi je što sam pozvan od strane gradonačelnika Mostara da dođem na razgovarati o suradnji NATO-a i OS BiH. Jedna od glavnih misija OS BiH je suradnja s civilnim vlastima u raznim situacijama, od kojih je jedna svakako gašenje požara. Čast mi je bila posjetiti i 4. gardijsku brigadu OS BiH. Uloga NATO stožera Sarajevo je da pruža podršku OS BiH, ali i surađivati s cijelim obrambenim sektorom BiH. Stoga mi je ovaj dolazak jako bitan kako bi se bolje upoznao sa suradnjom između civilnih vlasti i OS BiH. Hvala gradonačelniku što nas je ugostio."

Na temu pomoći Domu zdravlja Mostar Morten Henriksen je rekao:

"Pandemija je pogodila cijeli svijet. Vrlo važno je upoznati se sa situacijom na terenu, što će nama iz NATO-a pružiti priliku da vidimo kako i na koji način možemo pomoći."

Ravnatelj Doma Zdravlja Mostar dr Mario Kordić zahvalio se svima na odličnoj suradnji.

"Htio bih se zahvaliti zapovjedniku NATO-a i gradonačelniku što su nas ugostili. Nama je jako važna suradnja s OS BiH i ovim putem se zahvaljujem brigadiru Rezi koji je organizirao ovaj posjet. Naime, Dom zdravlja Mostar već tri godine surađuje s OS BiH. DZ je u zadnje tri godine sudjelovao u pomoći u šest misija. Članovi OS BiH prije odlaska u misije dolaze na pretrage u Domu zdravlja, i svaki put bi 56-ero njih bilo pregledano u Domu zdravlja Mostar i ako dobiju certifikat odlaze u misije. Nama je o jako važa segment posla i jako smo zadovoljni", rekao je dr. Mario Kordić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.