RENGEL Podjele, secesionizam i zapaljiva retorika najozbiljnija prepreka EU integraciji BiH

Paolo Rengel
Fena

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel predstavio je danas u EP Izvješće za BiH za 2022. godinu. Izvješće je ranije podržano u vanjskopolitičkm povjerenstvu Europskog parlamenta (EP), a u njemu se osuđuje “zapaljiva retorika i secesionistička politika rukovodstva entiteta Republike Srpske.”

U izvješću koji je predstavio Rangel naglašava se da takve aktivnosti destabiliziraju BiH, potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, te da su suprotne europskim perspektivama BiH i ugrožavaju pristup europskim fondovima, javlja Fena.

“Zlonamjerno uplitanje trećih stranih aktera u BiH”

Također, u izvješću je upućen poziv relevantnim institucijama EU za “ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u BiH”.

Osuđuje se i “zlonamjerno uplitanje trećih stranih aktera u BiH”, s posebnim naglaskom na rusku destabilizaciju zapadnog Balkana.

Rangel je rekao da je dodjeljivanjem statusa kandidata i formiranjem vlasti, Bosna i Hercegovina dobila ključnu priliku da prevlada blokade, odbaci destabilizaciju, provede reforme i krene naprijed na putu prema EU koji njeni građani žele i zaslužuju.

U Izvjećšu je pohvaljena i brza implementaciju rezultata općih izbora u listopadu 2022. godine i imenovanje nove vlade na državnoj razini.

Glavna prepreka

U njemu se posebno podvlači da zapaljiva retorika i secesionističke akcije rukovodstva Republike Srpske destabiliziraju BiH, da su u suprotnosti s njenom EU perspektivom i ugrožavaju pristup EU fondovima.

Ponovo se potvrđuje podrška mandatu Ureda visokog predstavnika u jačanju stabilnosti i demokratskih procesa u BiH i operaciji EUFOR-a Althea za vojne aspekte u nadgledanju implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Rangel je podvukao da usprkos pozitivnom napretku BiH, “ne možemo zanemariti glavnu prepreku integraciji u EU”.

"Na dan kada obilježavamo genocid u Srebrenici, kada ističemo važnost jedinstva i pomirenja, moramo osuditi eskalaciju, opasnu i secesionističku retoriku Milorada Dodika i rukovodstva RS. Poricanje genocida nije prihvatljivo, podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma nije prihvatljivo, podrivanje ustavnog poretka nije prihvatljivo, dodjela ordenja Vladimiru Putinu nije prihvatljiva. Jasno je da su podjele i secesionizam najozbiljnija prepreka EU integraciji Bosne i Hercegovine", upozorio je Rangel u predstavljanju svog izvješća.

O ovom dokumentu zastupnici će glasovati u nastavku plenarne sjednice Europskog parlamenta u srijedu, 12. srpnja, kada bi on treba postati i službena Rezolucija EP.

Rezolucije nisu pravno niti politički obavezujuće za europske institucije niti za države članice Europske unije