PRED POLJOPRIVREDNICIMA NEIZVJESNOST Troškovi proizvodnje rastu, a otkupne cijene iste kao prošle godine

Poljoprivreda polje traktor
Ilustracija

Poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini spremaju se za novu, proljetnu sjetvu i navode da predstavlja neizvjestan period u pogledu cijena i troškova proizvodnje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković potvrdili su Feni da su nabavne cijene mineralnog đubriva u blagom padu, dok je kod sadnog i sjemenskog materijala došlo do povećanja cijena od 20 do 50 posto.

"Nabavne cijene đubriva su u blagom padu, ali su zato sjemena i sadni materijal skuplji do 50 posto i očekuje se da će se još poskupjeti. Kriza je nepredvidiva i moramo donositi odluke na dnevnom nivou. Vreća sjemenskog kukuruza 25.000 zrna bila je lani 95 do 100 KM, sada je već 150 KM, a može se dogoditi da bude i skuplja”, istakao je Bićo.

Otkupne cijene su, prema Marinkovićevim riječima, na nekom nivou od prije mjesec, dva dana i tu nije bilo većih odstupanja.

"Cijena proizvodnog procesa, sjetve, sadnje u jednom dijelu je poskupjela, kada je riječ o sjetvenom i sadnom materijalu, ali s druge strane cijene đubriva zasad padaju. Ono što je najveći dio troškova odnosi se na đubriva i gorivo kada je riječ o proljetnoj sjetvi. Sada ih imamo u dovoljnim količinama i cijene su gotovo svakodnevno podložne promjene, istina u blagom padu, ali se ne zna dokad", dodao je Marinković .

Prema Bićinim riječima, troškovi poljoprivredne proizvodnje rastu, a otkupne cijene to ne prate i u tom smislu ništa se bitnije nije mijenjalo od prošle godine.

"Jesenja sjetva je odrađeno nekvalitetno, nisu bili povoljni ni vremenski uvjeti, vidjet ćemo kakva će biti žetva. Što se tiče proljetne sjetve radit će se nešto, ali po vrlo nepovoljnim uvjetima. Kasnilo se i s usvajanjem proračuna, još nisu plaćeni svi poticaji", naveo je Bićo.

Kada je riječ o pripremama za proljetnu sjetvu, plastenička proizvodnja je već uveliko počela, a što se tiče proizvodnje na otvorenom poljoprivrednici su iskoristili desetak dana lijepog vremena prije kiša, pa su zasadili bijeli luk ili krumpir.

"Što se tiče sjetve proljetnih usjeva kukuruza, soje, suncokreta očekujemo da će to krenuti početkom travnja. Uostalom, više nema nekih kalendarskih rokova, u pitanju je praćenje temperature zraka i zemljišta i to poljoprivrednici već znaju, a u predsjetnu pripremu mogu ući čim se steknu uvjeti, odnosno vlaga zemljišta to dozvoli i dobro je ranije pripremiti zemljište da se onda može blagovremeno početi sa sjetvom", naveo je Marinković.

Sjemena i sadni materijal najviše se uvoze

Predsjednici poljoprivrednih asocijacija u FBiH i RS ističu da BiH dominantno uvozi sjeme i sadni materijal, te da je ova proizvodnja u BiH u velikom padu. Bićo je rekao da proizvodnja sadnog materijala gotovo ne postoji, odnosno da ima tek nešto u povrtlarskim kulturama. Međutim, ono osnovno - sadni materijal, sjemena pšenice, kukuruza i ostalog je posto posto bazirano na uvozu.

"Kada je voćarstvo u pitanju tu imamo određene domaće proizvođače sadnog materijala koji su respektabilni, ali što se tiče hibrida kukuruza, soje, uljane repice, suncokreta, to je mahom bazirano na uvozu i da su sjemena čije su cijene zabilježile značajan porast u ovom proljetnom razdoblju”, dodao je Marinković.

Generalno, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, sjeme i sadni materijal najviše se uvoze iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Slovenije itd.

U prošloj godini uvezeno je 20,8 milijuna tona u vrijednosti od oko 46,5 milijuna KM. Uvoz sadnice voća iznosio je oko dva milijuna KM, a sjetvenog i sadnog materijala za: krumpir 8,5 milijuna KM, luk 3,7 milijuna KM, pšenicu 6,7 milijuna KM, kukuruz 17 milijuna KM, soju 1,7 milijuna KM, te suncokret 165.000 KM.