Povećanje mirovina uništit će Zavod MIO/PIO

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m
U izvješću za 2013. revizori navode kako je u financijskim izvješćima za 2013. godinu iskazan višak rashoda nad prihodima u iznosu od 14,442.608 KM. Deficit je nastao iz razloga što za isplatu mirovina po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva, kako na mjesečnoj, tako i na godišnjoj razini, što je obveza po Zakonu o MIO/PIO.
- Iskazani višak rashoda nad prihodima s nepokrivenim viškom rashoda iz ranijih godina čini akumulirani višak rashoda nad prihodima u iznosu od 63.094.355 KM, stoji u revizorskom izvješću.

Mimo zakona

Revizori su u izvješću kojem je dana ocjena "s rezervom"skrenuli pozornost na trenutačno stanje nastalo nakon povećanja mirovina. Pojašnjavaju kako se u skladu s članom 51. Zakona o MIO/PIO usklađivanje mirovina vrši mjesečno po potrebi, a na osnovi sredstava dodijeljenih za isplatu mirovina, što nije bio slučaj u prošloj godini.
Navode kako je i pored toga Vlada FBiH dala suglasnost Zavodu da poveća mirovine za 5 posto od 1. siječnja.
- U prethodnom izvješću naveli smo kako nedosljedna primjena navedenog člana može imati, u idućem razdoblju, značajnog utjecaj na financijski rezultat Zavoda, osiguravanje likvidnosti i redovitu isplatu mirovina, neprincipijelna primjena navedenog člana zakona se nastavlja, što dodatno može ugroziti poslovanje Federalnog zavoda, kazali su revizori.

Značajne uštede

Revizori vodstvu Zavoda zamjeraju i to što sva sredstva uplaćena na depozitne račune kod poslovnih banaka u potpunosti nisu prenijeli na transakcijske račune Zavoda, kao i što nisu, iako su upozoreni, jasno utvrdili vrste usluge, roka izvršenja usluge, iznosa usluge u ugovoru zaključenim s ERC ZIPO d.o.o. Sarajevo, kao i mnoge druge stvari.
Pozitivnim se smatra to što su rashodi stručne službe smanjeni za 430 tisuća maraka u prošloj godini među, no zanimljivo je kako je najviša plaća u Zavodu i dalje ogromna i iznosi 3931 KM. Prosječna plaća u Zavodu je 1427 KM, a najmanja 545 maraka. Štedjelo se u Zavodu u prošloj godini na svemu, osim na putnim troškovima Upravnog odbora koji su, po mišljenju revizora, isplaćivani mimo zakonskih propisa.

Dnevni list