SKUPŠTINA HNŽ Usvojene izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu

Skupština HNŽ
Skupština HNŽ

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj su sjednici usvojili Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu u iznosu od 369.243.240 KM, kao i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu.

Prije skupštinske rasprave, uvodne riječi imali su predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač i ministar financija HNŽ-a Adil Šuta. Predsjednica Buhač ovom je prigodom istaknula kako su Izmjene i dopune Proračuna, koje su se našle pred skupštinskim zastupnicima, zapravo preraspodjela unutar stanja koje je Vlada zatekla preuzimajući dužnost.

"Za Izmjene i dopune Proračuna bilo je više razloga i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Kada govorimo o prihodima, imamo povećanje poreznih prihoda, povećanje i namjenskih prihoda, kao i transfer iz FBiH u iznosu od 19,4 milijuna KM, a Proračunom za 2023. on je bio ukalkuliran u iznosu od 4,5 milijuna KM", istaknula je Buhač.

Naglasila je kako je iznos prihoda od poreza 15 milijuna KM, a neporeznih prihoda 13,2 milijuna KM, te kako imaju i korekcija na naplati različitih naknada i pristojbi te kreditno zaduženje kod Razvojne banke za financiranje Pedijatrije SKB-a Mostar što je bilo nužno uračunati.

"Naravno, taj kredit istodobno ide i u rashode kao izdatak odnosno transfer, a morao je biti uvršten u ovaj dokument jer će sredstva ići preko Vlade. Paralelno s ovim, imamo povećanje i na rashodovnoj strani koje je, prije svega, rezultat izmjena kolektivnih ugovora tijekom ove godine, potom Sporazuma između Vlade i Grada Mostara za plaćanje najamnine", kazala je, između ostaloga, predsjednica Vlade dodavši i to kako su u Izmjenama i dopuna Proračuna vidljiva i povećanja sredstava za Zračnu luku Mostar, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, Veterinarski zavod, vježbenike, itd.

Na Skupštini je danas usvojen i Dokument okvirnoga proračuna HNŽ-a za razdoblje od 2024. do 2026. godine. Pri izradbi toga dokumenta, Vlada HNŽ-a koristila se ranije usvojenim smjernicama ekonomske i fiskalne politike za isto razdoblje, u kojima su sadržani mikroekonomski pokazatelji i realni prihodi, kao i okvir za predstojeće srednjoročno razdoblje, priopćila je Vlada HNŽ-a.